Sałatka krewetki paluszki krabowe jajka ser

najsmaczniejszy, piękny, oryginalny, na świątecznym stole! Sałatka z krewetek paluszki krabowe jajka ser łatwo pomylić z ciastem - wygląda tak jasno. A bez majonezu ma tylko 4 składniki! Ugotujesz go maksymalnie w 20 minut, ale musi stać w lodówce, aby był jeszcze smaczniejszy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 14 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 10 % 3 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetek i paluszków krabowych? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka, jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Możesz użyć dowolnych krewetek - dużych lub małych. Waga netto obranych krewetek powinna wynosić co najmniej 200 g, więc jeśli masz krewetki z głową i skorupą, weź je z marginesem. Zachowaj kilka całych krewetek do dekoracji sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Pozostałe krewetki na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj osobno w różnych naczyniach: białka na średniej tarce, żółtka na małej. Odłóż trochę startego żółtka, aby udekorować wierzch sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby sałatka była nie tylko smaczna, ale także bardzo piękna, uformuj ją warstwami w kulinarny pierścień o średnicy 16-18 cm. Ustaw pierścień na półmisku, ułóż pierwszą warstwę większości paluszków krabowych. Na wierzch polej majonezem. Dla wygody przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W następnej warstwie równomiernie rozprowadź krewetki, a także polej majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż starty ser na krewetkach i polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to starte białka i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przedostatnia warstwa to starte żółtka z majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp wierzch sałatki pozostałymi paluszkami krabowymi. Warstwa nie powinna być zbyt gruba - jest potrzebna bardziej dla piękna niż smaku. Czerwono-biały wierzch sałatki wygląda bardzo ładnie na stole. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę pozostałymi całymi krewetkami, startym żółtkiem i, w razie potrzeby, czarnym kawiorem lub jego imitacją. Lub jak powie Ci twoja wyobraźnia. Smacznego!

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

jeśli nie zależy ci na wyglądzie i strukturze, a czas jest ograniczony, możesz po prostu pokroić wszystkie składniki w małe kostki, połączyć w salaterce i doprawić majonezem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy