Sałatka z serem jajecznym kukurydza i ogórek

soczysty, lekki, z prostych produktów! Pośpiesz się! Przygotowanie sałatki z jajkiem, serem, kukurydzą i ogórkiem to minuta. Wszystko jest tak proste, łatwe i szybkie, że można sobie z tym poradzić w 20 minut. Bardzo wygodne, jeśli niespodziewani goście są na wyciągnięcie ręki. Soczysty, pyszny, natychmiast rozłoży się na talerzach!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 30 % 7 g
138 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z jajkiem, serem, kukurydzą i ogórkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Umieść kukurydzę na sicie, aby uwolnić ją od płynu. Oliwki można zastąpić oliwkami. Papryka może być żółta lub w dwóch kolorach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Napełnij je wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7 do 8 minut od wrzenia. Spuść wodę. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły. Skorupka jaja lepiej oczyści się z kontrastu temperaturowego. Schłodzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, osusz. Pokrój pieprz, usuń łodygę i nasiona. Paprykę pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij oliwki ze słoika, połóż na talerzu, aby nadmiar płynu był szklany. Pokrój każdą oliwkę losowo na 3-4 kawałki w zależności od ich wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek, osusz. Pokrój ogórek w drobną kostkę. W razie potrzeby skórę można odciąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można układać warstwami w pierścieniu (średnica 14-16 cm) lub po prostu wymieszać wszystkie przygotowane składniki w salaterce. Połóż kukurydzę pierwszą warstwą,spłaszcz, zalej majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż jajka na twardo. Spłaszcz i dociśnij warstwę łyżką, posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż oliwki (lub oliwki), dociśnij, posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to posiekany ogórek, a także majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż paprykę, polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zakończ sałatkę startym serem. Sałatkę można podawać natychmiast lub lekko schłodzić. Zdejmij pierścień do serwowania przed podaniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy