płynna owsianka ryżowa na mleku

pyszna mleczna owsianka ryżowa jak dziecko! Wiele osób pamięta smak delikatnej i pachnącej owsianki ryżowej z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia często gotowała ją na śniadanie. Najprawdopodobniej zapamiętał taki płynny, mocno ugotowany, papkowaty Stan o przyjemnym kremowo-mlecznym smaku. To właśnie ta owsianka ryżowa jest gotowana dla dzieci. Wiele nie tylko dzieci, ale także dorośli, teraz nie wyobrażają sobie dobrego początku dnia bez owsianki na śniadanie. Płynna mleczna owsianka ryżowa to świetna opcja na taką okazję. Jest doskonale wchłaniany przez żołądek, dobrze nasyca i dostarcza organizmowi energii przez długi czas.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 66 % 21 g
161 kcal
IG: 14 / 71 / 14

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na płynną owsiankę ryżową. Aby przygotować płynną mleczną owsiankę ryżową, najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie proporcje płatków ryżowych i płynu. Na szklankę ryżu musisz wziąć cztery szklanki płynu. Jeśli owsianka jest gotowana wyłącznie na jednym mleku, to 4 szklanki mleka. Jeśli używana jest woda, wskazane jest przyjmowanie wody i mleka w równych proporcjach, aby owsianka okazała się mleczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dokładnie spłucz ryż, wielokrotnie zmieniając wodę, myjąc ryż, aż woda będzie czysta. Ryż do płynnej owsianki, musisz wziąć okrągły, taki ryż zawiera dużo glutenu i dobrze się gotuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do rondla. Zawartość tłuszczu w mleku można wybrać według własnych upodobań. Oczywiście dla dzieci lepiej jest używać naturalnych produktów wiejskich. Kto chce uzyskać mniej kaloryczne danie, możesz użyć odtłuszczonego mleka lub rozcieńczyć mleko wodą. Kładziemy naczynia na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj sól, wymieszaj. Zasypiamy ugotowany ryż. Natychmiast wymieszaj, aby ryż nie przykleił się do dna patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką. Następnie dodaj cukier, ponownie wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne kilka minut. Wyłącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałek masła do garnka z owsianką, przykryj patelnię pokrywką i zawiń w ciepły koc lub koc. Zostawiamy owsiankę pod "futrem" na 20-30 minut, aby dobrze się otworzyła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owsianka jest gotowa. Układamy go na talerzach i podajemy do stołu, w razie potrzeby z dżemem, świeżymi jagodami lub kawałkami owoców. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy