skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na płynną owsiankę ryżową. Aby przygotować płynną mleczną owsiankę ryżową, najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie proporcje płatków ryżowych i płynu. Na szklankę ryżu musisz wziąć cztery szklanki płynu. Jeśli owsianka jest gotowana wyłącznie na jednym mleku, to 4 szklanki mleka. Jeśli używana jest woda, wskazane jest przyjmowanie wody i mleka w równych proporcjach, aby owsianka okazała się mleczna.
Krok 2:
Przede wszystkim dokładnie spłucz ryż, wielokrotnie zmieniając wodę, myjąc ryż, aż woda będzie czysta. Ryż do płynnej owsianki, musisz wziąć okrągły, taki ryż zawiera dużo glutenu i dobrze się gotuje.
Krok 3:
Wlej mleko do rondla. Zawartość tłuszczu w mleku można wybrać według własnych upodobań. Oczywiście dla dzieci lepiej jest używać naturalnych produktów wiejskich. Kto chce uzyskać mniej kaloryczne danie, możesz użyć odtłuszczonego mleka lub rozcieńczyć mleko wodą. Kładziemy naczynia na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj sól, wymieszaj. Zasypiamy ugotowany ryż. Natychmiast wymieszaj, aby ryż nie przykleił się do dna patelni.
Krok 4:
Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką. Następnie dodaj cukier, ponownie wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne kilka minut. Wyłącz ogień.
Krok 5:
Dodaj kawałek masła do garnka z owsianką, przykryj patelnię pokrywką i zawiń w ciepły koc lub koc. Zostawiamy owsiankę pod "futrem" na 20-30 minut, aby dobrze się otworzyła.
Krok 6:
Owsianka jest gotowa. Układamy go na talerzach i podajemy do stołu, w razie potrzeby z dżemem, świeżymi jagodami lub kawałkami owoców. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g