marynata do wędzenia kurczaka na gorąco

najsmaczniejsza marynata do gotowania wędzonego kurczaka! Przysmak, taki jak kurczak wędzony na gorąco, można łatwo przygotować w domu. Marynuj ptaka w aromatycznej marynacie, a otrzymasz bardzo smaczne i delikatne mięso.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
5 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Na litr wody proponuję użyć 1 łyżki soli i pół łyżeczki cukru. Z otrzymanej ilości w przepisie marynowałem dwa kurczaki o wadze 1200 gramów każdy. Tak więc obierz czosnek i spłucz pod bieżącą wodą wraz z liściem laurowym i tymiankiem. Zamiast świeżego tymianku można użyć pietruszki, bazylii lub suszonych aromatycznych ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól i cukier, umieść na dużym ogniu i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie pokrój ząbki czosnku wzdłuż na 4 lub 6 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do wrzącej wody dodaj ziarna pieprzu, kilka kawałków suchych goździków, liść laurowy, czosnek i tymianek. Miałem suche jagody jałowca, dodałem je również do marynaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień pod patelnią do umiarkowanego i gotuj marynatę przez trzy do pięciu minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź pachnącą solankę do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij tusze z kurczaka oczyszczone i umyte pod bieżącą wodą do głębokiego kubka lub rondla, zalej je marynatą. Ustaw ucisk na górze, aby kurczak był całkowicie zanurzony w solance. Wyślij mięso drobiowe do marynowania w lodówce na dzień lub dwa(Zwykle wytrzymuję dwa dni).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed wędzeniem kurczaków usuń je z marynaty i wysusz najlepiej przez jakiś czas w przeciągu (suszę przez co najmniej trzy do czterech godzin). Następnie wyślij kurczaki do wędzarni i trzymaj je tam, aż będą gotowe w temperaturze 100-110 stopni (trzymam niecięte całe tusze przez półtorej do dwóch godzin).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do marynaty według osobistych preferencji możesz dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i przyprawy do smaku. Dobrze nadają się tutaj przyprawy do kurczaka, chmielu-suneli i innych.. Możesz również użyć nieco więcej soli do smaku niż podano w przepisie.

marynata w tym przypadku nie jest zbyt słona, dlatego tusze kurczaków nie muszą być moczone w czystej wodzie przed paleniem. Jeśli chcesz uzyskać gotowe mięso nieco bardziej solone, zwiększ ilość soli 2 lub 2,5 razy. Ponadto, jeśli marynujesz domowe (nie sklepowe) kurczaki, wówczas solanka musi być początkowo słona, dodając 4-5 łyżek na 2 litry wody.l sól.

kurczak wychodzi soczysty, aromatyczny i niesamowicie pyszny!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy