parvarda Candy w domu

ze zwykłych produktów, piękne, oryginalne, pyszne! Cukierki parvarda to orientalna słodycz, która jest przygotowywana przez wyciągnięcie masy karmelowej z gotowanego syropu cukrowego. To bardzo interesujący i ekscytujący proces. Najczęściej parvarda ma postać poduszek zwiniętych w mąkę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 63 g
258 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukierki parvard w domu? Przygotuj jedzenie. Zamiast soku z cytryny możesz wziąć kroplę kwasu cytrynowego lub octu, ale z cytryną okaże się bardziej naturalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj naczynia przed rozpoczęciem gotowania. Syrop będzie gotowany pod twoją kontrolą, więc najlepiej, aby wszystko było gotowe z wyprzedzeniem. Wziąłem miskę, ale radzę wziąć coś z szerszym dnem, jak płaski sąd, aby syrop ostygł szybciej. Nasmaruj spód i boki naczynia olejem roślinnym. Należy pamiętać, że syrop jest bardzo gorący, naczynia muszą wytrzymać wysoką temperaturę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby syrop szybciej ostygł, potrzebujesz miski z lodowatą wodą. Wlej zimną wodę i wrzuć do niej kawałki lodu. Miska powinna być większa niż naczynie do syropu, weź to pod uwagę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem wymieszaj cukier i wodę, dodaj sok z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na kuchence, włącz średnie ciepło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj syrop, od czasu do czasu mieszając, aby rozpuścić cukier. Zmniejsz ogień i gotuj syrop bez dotykania go. Celem jest gotowanie syropu prawie dwukrotnie. Zajmie to około 20-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec czasu zacznij sprawdzać, czy syrop jest gotowy. Aby to zrobić, upuść gorący syrop na spodek. Poczekaj chwilę, aż kropla ostygnie. W gotowym syropie kropla nie rozprzestrzenia się, a palcami można łatwo uformować z niej piłkę. Możesz również określić gotowość według koloru-syrop nabierze pięknego karmelowego odcienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść formę na syrop na misce z wodą. Wlej do niego gorący syrop. Poczekaj chwilę, kilka minut. I szpatułką, jakby zwinąć brzegi syropu do środka. Wcześniej lepiej jest również nasmarować szpatułkę olejem. Zwinąć masę, aż połączy się w grudkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mąkę na deskę. Włóż powstałą grudkę syropu do mąki. Zwiń go ze wszystkich stron. I rozpocznij proces ciągnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozciągnij ciepłą masę w długą nić, a następnie złóż ją i wyciągnij ponownie. Stopniowo zacznie się ochładzać, stanie się twardszy i nabierze pięknego perłowego odcienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy karmel będzie wystarczająco twardy, uformuj go w kiełbasę. Nożem pokrój go na małe kawałki. Dokładnie zwiń kawałki w mące i pozostaw je na godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie kawałki w końcu stwardnieją. Za pomocą sita usuń nadmiar mąki. Cukierki są gotowe! Smacznego!

bardzo zabawny proces! I wcale nie skomplikowane. Cukierki okazały się smaczne, o cytrynowym aromacie. Smak mąki w ogóle nie był odczuwalny.
popełniłem szereg błędów.
W końcu prawie ugotowałem syrop, w wyniku czego cukierki były trochę lepkie. Nie spiesz się, upuść spodek, poczekaj, aż całkowicie ostygnie i spróbuj uformować z niego piłkę. Gotowy syrop nie będzie się kleił.
syrop chłodzący nie musi od razu zaczynać zwijania, niech trochę stwardnieje. Zacząłem to robić, gdy był jeszcze płynny, a część syropu przykleiła się do miski.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy