galaretka deserowa z agaru agarowego

zdrowe, lekkie, piękne, apetyczne, najsmaczniejsze! Deser z galaretki agarowej jest odpowiedni dla tych, którzy nie jedzą żelatyny zwierzęcej, ponieważ agar jest wytwarzany z alg. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo proste, a wszelkie jagody są odpowiednie, nawet mrożone.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
98 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser z galaretki agarowej? Przygotuj jedzenie. Moje truskawki są zamrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Jeśli jagoda jest świeża, posortuj ją, umyj i osusz. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż truskawki do rondla, dodaj do niego 100 ml wody i cukru. Agar-agar w innym pojemniku wlej 250 ml wody i odstaw na razie na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść rondel z truskawkami na średnim ogniu, zagotuj i gotuj przez minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odcedź bulion przez sitko, rzucając na niego jagody, możesz ich użyć do woli-dodać do galaretki lub nie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę z agarem agarowym do powstałego syropu, Przywróć patelnię do ognia. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować przez minutę lub dwie. Tym samym agar różni się od żelatyny — można go gotować, to podczas gotowania agar ujawnia właściwości żelujące. Przeciwnie, żelatyna jest niszczona podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jest to opcjonalne, ale na dnie kubków położyłem trochę mrożonych truskawek. Lub alternatywnie możesz umieścić gotowane jagody, o ile zachowały swój kształt. Jagody zalałem niewielką ilością gorącego syropu z agarem agarowym i włożyłem do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 20 minutach na zimno jagody już "chwyciły", co pozwoliło im nie unosić się na powierzchni podczas napełniania kubków po brzegi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej syrop do kubków do końca. Włóż je do lodówki i trzymaj do całkowitego zestalenia. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

przed dodaniem agaru zwróć uwagę na jego oznaczenie. Liczby na opakowaniu, na przykład 600, 900 lub 1200, wskazują siłę (elastyczność) otrzymanego żelu. Im wyższa ta liczba, tym gęstsza będzie galaretka. 
zawsze należy pamiętać, że proporcje agaru-agaru wskazane w przepisie są względne, ponieważ na wynik wpływa nie tylko siła żelu (liczby na opakowaniu), ale także jakość agaru-agaru, a także ilość cukru i kwasu w naczyniu. Aby nie popełnić błędu i uzyskać pożądany wynik, zaleca się wykonanie testu.
aby to zrobić, weź 1 łyżkę gotowego, ale jeszcze nie schłodzonego naczynia i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Jeśli galaretka ma pożądaną konsystencję, proporcje są prawidłowo przestrzegane. W przeciwnym razie konieczne jest zagęszczenie lub, przeciwnie, rozcieńczenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy