ryż z jajkiem po chińsku

łatwe, smaczne, szybkie, proste, ze zwykłych potraw! Ryż z jajkiem po chińsku to nie tylko obfite, ale także zbilansowane danie: łączy węglowodany, warzywa i białko. Może być podawany zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do mięsa, ryb, kurczaka.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 66 % 43 g
298 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z jajkiem po chińsku? Przygotuj jedzenie. Do tego dania idealne są długoziarniste odmiany ryżu: "jaśmin" lub "Basmati". Groszek-świeży lub mrożony. Bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz wybrane płatki zbożowe do czystej wody. Gotuj w rondlu w osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć ugotowany ryż do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą. Ma to na celu ostateczne usunięcie pozostałości skrobi i zatrzymanie procesu obróbki cieplnej ryżu. W rezultacie ryż okaże się kruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli twój groszek jest zamrożony, wyjmij go z zamrażarki wcześniej, aby miał czas na trochę rozmrożenia przed gotowaniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Nie warto przepuszczać ich przez prasę, ponieważ czosnek po prostu spali się podczas dalszego smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jaja kurze mydłem w ciepłej wodzie. Osusz serwetkami. Ubij jajka w osobnym naczyniu. Posolić i dodać czarny pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka widelcem, aż utworzą się lekkie bąbelki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię z wysokimi bokami na dużym ogniu. Wlej całą ilość oleju słonecznikowego, rozgrzej go. Umieść czosnek na patelni. Smaż na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i szybko wymieszaj omlet szpatułką do gotowania, aby jajka smażyły się na dość dużych kawałkach, a nie w jednym kawałku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy kawałki jajka nabiorą złotej skórki, Wyślij do nich zielony groszek. Następnie zmiksuj mieszaninę, aż groszek zmięknie, zmniejsz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy groszek wystarczająco zmięknie, wyślij ugotowany ryż i sos sojowy na patelnię. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić ziaren i podgrzej naczynie. Posmakuj ryżu, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Podawaj na gorąco. Smacznego!

W przypadku ryżu po chińsku nie jest konieczne gotowanie ryżu "dzień po dniu". Aby zaoszczędzić czas, możesz łatwo wziąć wczoraj ugotowany ryż. Głównym warunkiem jest to, że musi być kruchy. Ryż okrągły kubański nie będzie tutaj działał.
uważaj na czosnek. Ze względu na dużą ilość cukru, który zawiera, łatwo go rozgotować.
jeśli masz szczęście zdobyć świeży groszek, dodaj trochę gorącej przegotowanej wody podczas duszenia, aby groszek miał czas na gotowanie.

możesz uzupełnić ryż innymi produktami: mrożonymi mieszankami, grzybami, serem.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy