skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z jajkiem po chińsku? Przygotuj jedzenie. Do tego dania idealne są długoziarniste odmiany ryżu: "jaśmin" lub "Basmati". Groszek-świeży lub mrożony. Bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Dokładnie spłucz wybrane płatki zbożowe do czystej wody. Gotuj w rondlu w osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć ugotowany ryż do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą. Ma to na celu ostateczne usunięcie pozostałości skrobi i zatrzymanie procesu obróbki cieplnej ryżu. W rezultacie ryż okaże się kruchy.
Krok 3:
Jeśli twój groszek jest zamrożony, wyjmij go z zamrażarki wcześniej, aby miał czas na trochę rozmrożenia przed gotowaniem.
Krok 4:
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Nie warto przepuszczać ich przez prasę, ponieważ czosnek po prostu spali się podczas dalszego smażenia.
Krok 5:
Umyj jaja kurze mydłem w ciepłej wodzie. Osusz serwetkami. Ubij jajka w osobnym naczyniu. Posolić i dodać czarny pieprz do smaku.
Krok 6:
Ubij jajka widelcem, aż utworzą się lekkie bąbelki.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię z wysokimi bokami na dużym ogniu. Wlej całą ilość oleju słonecznikowego, rozgrzej go. Umieść czosnek na patelni. Smaż na złoty kolor.
Krok 8:
Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i szybko wymieszaj omlet szpatułką do gotowania, aby jajka smażyły się na dość dużych kawałkach, a nie w jednym kawałku.
Krok 9:
Gdy kawałki jajka nabiorą złotej skórki, Wyślij do nich zielony groszek. Następnie zmiksuj mieszaninę, aż groszek zmięknie, zmniejsz ogień.
Krok 10:
Gdy groszek wystarczająco zmięknie, wyślij ugotowany ryż i sos sojowy na patelnię. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić ziaren i podgrzej naczynie. Posmakuj ryżu, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Podawaj na gorąco. Smacznego!
W przypadku ryżu po chińsku nie jest konieczne gotowanie ryżu "dzień po dniu". Aby zaoszczędzić czas, możesz łatwo wziąć wczoraj ugotowany ryż. Głównym warunkiem jest to, że musi być kruchy. Ryż okrągły kubański nie będzie tutaj działał.
uważaj na czosnek. Ze względu na dużą ilość cukru, który zawiera, łatwo go rozgotować.
jeśli masz szczęście zdobyć świeży groszek, dodaj trochę gorącej przegotowanej wody podczas duszenia, aby groszek miał czas na gotowanie.
możesz uzupełnić ryż innymi produktami: mrożonymi mieszankami, grzybami, serem.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g