Sałatka z kurczaka z warzywami

niedrogi, z niedrogich składników, bez jajek i majonezu! Sałatka z kurczaka z warzywami, choć prosta, jest bardzo satysfakcjonująca, soczysta i niesamowicie smaczna! Dressing tutaj jest tak udany, aromatyczny, że na pewno użyjesz go w innych sałatkach! Świetna opcja na lunch, kolację lub szybką przekąskę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 13 % 3 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z warzywami? To bardzo prosta sałatka. Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka lub innym rodzajem mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piecz Sezam, mieszając, na suchej patelni, aż będzie lekko złoty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Owinąć filety szczelnie kawałkiem folii, aby sok wydzielający się podczas pieczenia nie wyciekł. Połóż mięso w folii na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż będzie ugotowane. Zamiast pieczenia można gotować filety w osolonej wodzie lub smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Wybierz sposób przygotowania kurczaka według własnego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowego kurczaka i pokroić w paski lub rozłożyć rękami na włókna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki pokrój również w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj niezbędne do tankowania. Mam oliwę z oliwek, ale można ją zastąpić słonecznikiem lub innym warzywem do smaku. Oprócz tych składników możesz dodać do dressingu coś własnego do smaku: białe wino lub ocet jabłkowy, miód itp.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i ziarnistą musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W salaterce połącz kurczaka, paprykę, ogórki, czosnek i zioła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól, pieprz sałatkę, polej dressingiem i wymieszaj. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać specjalną mieszankę przypraw do sałatek warzywnych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż sałatkę na półmisku i posyp prażonym sezamem. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy