Wybierz sprawdzone ciekawe przepisy Tom Yam w zasobie internetowym 1000.menu. Zobacz najlepsze opcje z pachnącymi grzybami, różnymi darami morza, mlekiem kokosowym i śmietaną, dodaj czerwoną rybę, pachnące warzywa. Oceń łatwość zastąpienia nieznanych produktów znanymi, znanymi składnikami.
Tom Yam to zupa krewetkowa z kuchni ludów Tajlandii. Idealnie jest warzony na bazie wywaru z ziół: korzenia galangalu, lemograss, liści limonki, Rybitwy. W supermarketach można znaleźć gotowy zestaw składników. Ale każdy składnik można wymienić bez uszkadzania naczynia. Zamiast Rybitwy, trawy cytrynowej, korzenia galangalu i liści limonki należy wziąć korzeń imbiru i liście zwykłej cytryny, posiekać i dodać do wrzącej wody. Podstawa jedzenia Tom Yam jest gotowa.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach Tom Yam:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
krewetki | 97 | 22 | 1 | 0 |
pieczarki | 24 | 4.2 | 1 | 0.1 |
Chili | 40 | 2 | 0.2 | 9.5 |
trawa cytrynowa | 104 | 2.1 | 0 | 25 |
mleko kokosowe | 230 | 2.2 | 23.8 | 3.3 |
ciekawy przepis:
1. Umyj grzyby, posiekaj na cienkie talerze.
2. Drobno posiekaj pomidory i cebulę.
3. Dodaj grzyby, pomidory i cebulę do wrzącej bazy. Gotować około 15 min.
4. Obierz skorupki krewetek królewskich.
5. Usuń folię z kalmarów i pokrój w półpierścienie.
6. Włóż owoce morza do zupy. Sól, dodaj sok z limonki. Gotować 10 min.
7. Dodaj mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
8. Dopraw posiekanymi ziołami.
pięć najszybszych przepisów Tom Yam:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Tom Yam w powolnej kuchence | 20 min | 58 | +52 |
zupa Tom Yam z mlekiem kokosowym i krewetkami | 25 min | 136 | +80 |
Tom Yam z krewetkami i rybami | 25 min | 23 | +29 |
Tom Yam z grzybami z kurczaka i krewetkami | 25 min | 53 | +51 |
Tom Yam z mlekiem kokosowym | 30 min | 55 | +84 |
przydatne wskazówki:
* W przypadku dołów zaleca się stosowanie pieczarek lub boczniaków. Nasze grzyby leśne mają zbyt bogaty smak dla kuchni tajskiej i przerywają delikatny aromat potrawy.
• mleko kokosowe można łatwo zastąpić zwykłą śmietaną.
* do eksperymentu do zupy Tom Yam można dodać czerwoną rybę, ośmiornicę, małże.
* jeśli nie ma limonki, sok z połowy cytryny odpowiednio ją zastąpi.