Tom Yam z owocami morza

pyszna i aromatyczna tajska zupa z owoców morza! Bardzo zdrowa lekka, ale mimo to obfita zupa. Spróbowałam tej zupy w tajskiej restauracji i bardzo mi się podobała. Postanowiłem ugotować go w domu, a danie według tego przepisu okazało się nie gorsze. Spróbuj I ty-jest niesamowicie pyszny!
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 8 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 8 % 1 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Dodaj następujące składniki do gorącego gotowanego bulionu:
krewetki królewskie obrane ze skorupy usuwamy film z tusz kałamarnicy. Mięso kraba i kalmary kroimy w kostkę (jeśli nie ma mięsa kałamarnicy, można zastąpić paluszkami krabowymi).

2. Dodaj chili i wyciśnij sok z limonki. Sól do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec wlej mleko kokosowe.
nasza tajska zupa jest gotowa! Przed podaniem możesz posypać zupę dowolnymi ziołami według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy