Tom Yam z pomidorami

bogata pyszna zupa z kuchni tajskiej! Klasyczna baza zupy to śmietana i krewetki, a pozostałe składniki dodaje się do smaku. Krewetki, lepiej użyć królewskich. Wyspiarski, o delikatnym kremowym smaku spodoba się nawet smakoszowi!
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 10 % 1 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Wlać bulion do rondla i doprowadzić do wrzenia, zaczynamy na zmianę dodawać do niego wszystkie nasze składniki.

2. Pieczarki kroimy na talerze i wkładamy do rondla.

3. Drobno posiekaj cebulę i pokrój pomidory, wyślij na szlak, po grzyby.

4. Po 10 minutach rozłóż obrane krewetki i dodaj chili. Sól do smaku i wyciśnij sok z cytryny lub limonki do bulionu. Gotuj zupę przez kolejne 10 minut.

5. Wlej śmietanę do zupy, zagotuj i wyłącz. Posyp ziołami i możesz podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy