Tom Yam z pomidorami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Wlać bulion do rondla i doprowadzić do wrzenia, zaczynamy na zmianę dodawać do niego wszystkie nasze składniki.
2. Pieczarki kroimy na talerze i wkładamy do rondla.
3. Drobno posiekaj cebulę i pokrój pomidory, wyślij na szlak, po grzyby.
4. Po 10 minutach rozłóż obrane krewetki i dodaj chili. Sól do smaku i wyciśnij sok z cytryny lub limonki do bulionu. Gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
5. Wlej śmietanę do zupy, zagotuj i wyłącz. Posyp ziołami i możesz podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g