ciasto kikut z kremem maślanym

ciasto zgniłego kikuta to bardzo piękny i pyszny deser! Ciasto według tego przepisu przygotuje nawet początkująca gospodyni domowa. Podstawą wypieków są delikatne ciastka biszkoptowe nasączone kremem maślanym. W ciastach z powodu kefiru odczuwa się lekką kwaskowatość, która doskonale łączy się ze słodkim kremem.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 68 % 36 g
267 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 45 min

1. W naczyniu rozbijamy jajka i ubijamy cukrem. Aby cukier lepiej się rozpuścił, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wlej kefir strumieniem i dodaj dżem. Przesiej mąkę zmieszaną z sodą do ciasta. Ubij ciasto mikserem.

2. Ciasto dzielimy na około 3 części, pieczemy w dzielonej formie. W 180 stopniach przez 15 minut. Jeśli ciasto zostanie upieczone, zapałka pozostanie sucha.

3. Wlej mleko do pojemnika i podpal, rozpuść cukier i dodaj mąkę. Krem gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż zgęstnieje.
jeśli pojawią się grudki, ubij blenderem lub przefiltruj przez sito. Gdy masa ostygnie, wprowadź olej i wymieszaj.

4. Rozłóż ciasta na talerzu i obficie posmaruj kremem. Wysyłamy do impregnacji w lodówce. Pożądane jest, aby stał tam całą noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy