skład / składniki
metoda gotowania
1. W naczyniu rozbijamy jajka i ubijamy cukrem. Aby cukier lepiej się rozpuścił, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wlej kefir strumieniem i dodaj dżem. Przesiej mąkę zmieszaną z sodą do ciasta. Ubij ciasto mikserem.
2. Ciasto dzielimy na około 3 części, pieczemy w dzielonej formie. W 180 stopniach przez 15 minut. Jeśli ciasto zostanie upieczone, zapałka pozostanie sucha.
3. Wlej mleko do pojemnika i podpal, rozpuść cukier i dodaj mąkę. Krem gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż zgęstnieje.
jeśli pojawią się grudki, ubij blenderem lub przefiltruj przez sito. Gdy masa ostygnie, wprowadź olej i wymieszaj.
4. Rozłóż ciasta na talerzu i obficie posmaruj kremem. Wysyłamy do impregnacji w lodówce. Pożądane jest, aby stał tam całą noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g