skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cukinię, Wytnij nasiona. Pokrój przygotowane warzywo na kawałki.
2. Papryka bułgarska i papryka chili są również oczyszczane z nasion, usuwamy łodygi (pracujemy z ostrą papryką w gumowych rękawiczkach, w przeciwnym razie zapewnione jest oparzenie).
3. Dokładnie umyj pomidory, odetnij punkty mocowania łodygi.
4. Obieramy również czosnek.
5. Teraz zmiel wszystkie przygotowane składniki za pomocą maszynki do mięsa.
6. Powstałą masę wlewamy do rondla z grubym dnem, wlewamy sól i cukier, dodajemy paprykę i czarny pieprz, wlewamy ocet.
7. Wysyłamy patelnię do dużego ognia, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy adjika przez 10 minut, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 45 minut.
8. Gorącą adżikę układamy w suchych sterylnych słoikach, zwijamy pokrywkami. Przykryj puste miejsca ciepłym kocem i pozostaw na jeden dzień, po czym przenosimy je na stałe miejsce rany, na przykład do piwnicy.
gotuj w dobrym nastroju, niech ci się uda!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g