adjika z cukinii i papryki na zimę

kochasz Adjikę? Gotuj, traktuj rodzinę i przyjaciół! Cóż, nadszedł gorący czas, każda gospodyni domowa (i ja w tym) stara się nie przegapić chwili, aby przygotować odpowiednią ilość słodkich i pikantnych półfabrykatów. Chcę podzielić się z wami przepisem na bardzo smaczną adżikę z cukinii i papryki, pospiesz się, aby ugotować!
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 77 % 10 g
52 kcal
IG: 70 / 0 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 50 min

1. Obierz cukinię, Wytnij nasiona. Pokrój przygotowane warzywo na kawałki.

2. Papryka bułgarska i papryka chili są również oczyszczane z nasion, usuwamy łodygi (pracujemy z ostrą papryką w gumowych rękawiczkach, w przeciwnym razie zapewnione jest oparzenie).

3. Dokładnie umyj pomidory, odetnij punkty mocowania łodygi.

4. Obieramy również czosnek.

5. Teraz zmiel wszystkie przygotowane składniki za pomocą maszynki do mięsa.

6. Powstałą masę wlewamy do rondla z grubym dnem, wlewamy sól i cukier, dodajemy paprykę i czarny pieprz, wlewamy ocet.

7. Wysyłamy patelnię do dużego ognia, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy adjika przez 10 minut, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 45 minut.

8. Gorącą adżikę układamy w suchych sterylnych słoikach, zwijamy pokrywkami. Przykryj puste miejsca ciepłym kocem i pozostaw na jeden dzień, po czym przenosimy je na stałe miejsce rany, na przykład do piwnicy.

gotuj w dobrym nastroju, niech ci się uda!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy