Ancle Bence na zimę bez cukinii
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój w plasterki, zmiel blenderem ,aż będą gładkie (możesz przejść przez maszynę do mięsa, jeśli nie ma blendera).
2. Wlej masę do rondla, dodaj liście laurowe i pieprz, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj blenderem na kleik.
4. Wlej cukier, sól, proszek musztardowy, wlej ocet, dodaj kleik cebulowo-czosnkowy.
5. Gotuj przez 5 minut i wlej do wstępnie wysterylizowanych słoików. Zwijamy blaszane pokrywki.
owinąć puste miejsca ciepłym kocem i pozostawić na jeden dzień.
przechowujemy w piwnicy.
z tej ilości składników dostałem 4,5 litra ancle bens.
Gotuj z miłością, Niech zima będzie przytulna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g