Ancle Bence na zimę bez cukinii

sos, który sprawi, że Twoje ulubione potrawy będą nie do odparcia! SOS ancle bens ma niezwykle pikantny smak, kocham go bardziej niż adjika) umiarkowanie ostry, aromatyczny, jest po prostu darem niebios dla każdej gospodyni domowej!
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
54 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Umyj pomidory, pokrój w plasterki, zmiel blenderem ,aż będą gładkie (możesz przejść przez maszynę do mięsa, jeśli nie ma blendera).

2. Wlej masę do rondla, dodaj liście laurowe i pieprz, zagotuj i gotuj przez 15 minut.

3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj blenderem na kleik.

4. Wlej cukier, sól, proszek musztardowy, wlej ocet, dodaj kleik cebulowo-czosnkowy.

5. Gotuj przez 5 minut i wlej do wstępnie wysterylizowanych słoików. Zwijamy blaszane pokrywki.

owinąć puste miejsca ciepłym kocem i pozostawić na jeden dzień.

przechowujemy w piwnicy.

z tej ilości składników dostałem 4,5 litra ancle bens.

Gotuj z miłością, Niech zima będzie przytulna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy