puree z groszku bez namaczania
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Groszek myjemy kilka razy, następnie zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
2. Przenieś groszek do grubościennej patelni (gotuję w żeliwnym kotle), dodaj sodę oczyszczoną i wlej wrzącą wodę, aby płyn był o 1,5 - 2 cm wyższy niż poziom grochu.
3. Wysyłamy patelnię do ognia i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny (sprawdzamy, czy jest woda).
4. Gdy woda się zagotuje, ponownie wlej wrzącą wodę tak samo jak ostatnim razem, a także wlej sól. Kontynuuj gotowanie, aż będzie gotowe.
5. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju roślinnym, aż uzyskasz intensywny rumieniec. Smażyć puree z groszku, a także dodać masło i zioła do smaku.
podawaj na gorąco.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g