jabłka z kremem po portugalsku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Umyj jabłka, odetnij wierzchołki i ostrożnie wyjmij miąższ, uważając, aby nie uszkodzić ścian i dna.
Krok 3:
Umieść jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 15 minut. Ostudzić.
Krok 4:
Krem. Przesiej mąkę do podgrzanego mleka i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Jeśli pojawią się grudki – odcedź.
Krok 6:
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Krok 7:
Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia.
Krok 8:
Wlej mleko do syropu cukrowego.
Krok 9:
Dodaj cukier waniliowy, żółtka.
Krok 10:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 11:
Wlej śmietanę do jabłek i włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g