dżem z arbuza z pomarańczą

Egzotyczny dżem! Zaskocz rodzinę i przyjaciół! Pewnego dnia pracownik dał mi spróbować ciekawego dżemu, nie mogłem zrozumieć, z czego jest zrobiony, jedyne, co było jasne, to obecność cytrusowego smaku. Kiedy tajemnica została ujawniona przez kochankę, moje zdziwienie nie miało końca i krawędzi: dżem zrobiony ze skórek arbuza! Po odczekaniu sierpnia spróbowałem sam ugotować cudowny kęs, dzielę się z Tobą przepisem!
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
162 kcal
IG: 0 / 7 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d 19 h 10 min

więc:

- wybierz pojemnik do gotowania, powinien być emaliowany;

- odetnij kolorową część ze skórek arbuza (potrzebujesz tylko białej warstwy między skórką a miąższem), pokrój je w kostkę;

- przygotowaną skórkę zasypiamy cukrem i wysyłamy do pieca, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy z ognia i pozostawiamy dokładnie na jeden dzień;

- po odpowiednim czasie ponownie zagotuj dżem i pozostaw na 12 godzin (nie ma potrzeby gotowania, tylko zagotuj i to wszystko);

- po raz trzeci zagotuj dżem, zetrzyj skórkę pomarańczową (wcześniej umyj owoce), wyciśnij sok pomarańczowy i gotuj przez 5 minut, a następnie ułóż pachnący dżem w suchych sterylnych słoikach (nie zapomnij zostawić go na próbę).

gdy dżem ostygnie do temperatury pokojowej, możesz go przenieść do przechowywania w piwnicy.

udanych eksperymentów kulinarnych dla Ciebie i Wszystkiego najlepszego)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Skórki arbuza - 18   kcal/100g

Podobne przepisy