galaretka z golonki i indyka

niesamowicie pyszne domowe galaretki z golonki i kurczaka! Gotowanie galaretki jest oczywiście bardzo długim i pracochłonnym procesem, ale danie, które uzyskuje się zgodnie z tym przepisem, jest tego warte. Spróbuj ugotować m...polizasz palce!
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 8 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
90 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 20 min

1. Golonki są dobrze umyte i moczone przez 3-4 godziny w zimnej wodzie, jest to konieczne, aby galaretka nie miała specyficznego zapachu, a bulion był przezroczysty. Jeśli golonki nie są czyszczone, należy je dobrze zeskrobać nożem.
2. Włóż mięso do dużego rondla i dodaj pokrojonego indyka do golonek. Napełnij wodą, musisz przykryć całe mięso. Gotuj, gdy się zagotuje, usuń pianę łyżką cedzakową i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj cebulę do bulionu, łuski nie można usunąć, po prostu bardzo dobrze spłucz. Gotuj przez co najmniej 5 godzin. Ustalenie, że danie jest bardzo łatwe, ponieważ mięso zaczęło odchodzić od kości, oznacza, że można je posolić i pieprzyć.
3. Włóż mięso do naczynia i pozwól mu ostygnąć. Następnie sortujemy i odkładamy tylko filety, sprawdzamy, czy nie ma małych kości.
4. Mięso układamy na głębokich talerzach. Usuń nadmiar tłuszczu z powierzchni bulionu i wyciśnij czosnek, wlej mięso.
5. Wysyłamy do lodówki do zestalenia.
jak ostygnie, udekoruj zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy