skład / składniki
metoda gotowania
1. Pomidory myjemy, kroimy dowolnie, siekamy blenderem (można przepuścić przez maszynkę do mięsa), wlewamy do dużej grubościennej patelni.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w paski. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.
3. Moje ogórki, pokrój w koła(jeśli owoce są bardzo duże, lepiej połówki kół).
4. Przygotowaną paprykę rozprowadzamy na patelni z puree pomidorowym, wlewamy cukier, sól, wlewamy olej roślinny, dodajemy kleik czosnkowy. Wymieszaj, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie przez 15 minut.
5. Po upływie określonego czasu przygotowanych ogórków wkładamy do rondla, wlewamy ocet, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod pokrywką przez 5 minut.
6. Gotowe lecho wlewa się do gorących wysterylizowanych słoików, zwija sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia(zawsze mam taki dzień). Następnie przenosimy półfabrykaty do stałego miejsca przechowywania.
kolejny punkt: warzywa ważyły już obrane, więc weź to pod uwagę podczas gotowania. Z tej ilości składników wyszło mi 4 półlitrowe słoiki.
smacznego lecho i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g