lecho palce lizać na zimę z ogórkami i pomidorami

nowa wersja lecho z ogórków-pyszne, polizasz palce! Niesamowicie pyszne lecho przygotowałem dzisiaj, emocje są poza skalą! Dzielę się przepisem, jest naprawdę pyszny!
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
57 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 15 min

1. Pomidory myjemy, kroimy dowolnie, siekamy blenderem (można przepuścić przez maszynkę do mięsa), wlewamy do dużej grubościennej patelni.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w paski. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

3. Moje ogórki, pokrój w koła(jeśli owoce są bardzo duże, lepiej połówki kół).

4. Przygotowaną paprykę rozprowadzamy na patelni z puree pomidorowym, wlewamy cukier, sól, wlewamy olej roślinny, dodajemy kleik czosnkowy. Wymieszaj, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie przez 15 minut.

5. Po upływie określonego czasu przygotowanych ogórków wkładamy do rondla, wlewamy ocet, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod pokrywką przez 5 minut.

6. Gotowe lecho wlewa się do gorących wysterylizowanych słoików, zwija sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia(zawsze mam taki dzień). Następnie przenosimy półfabrykaty do stałego miejsca przechowywania.

kolejny punkt: warzywa ważyły już obrane, więc weź to pod uwagę podczas gotowania. Z tej ilości składników wyszło mi 4 półlitrowe słoiki.

smacznego lecho i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy