zupa Tom Yam z kurczakiem i krewetkami

pyszna kwaśno-pikantna zupa spodoba się szczególnie smakoszom! Ta elegancka tajska zupa jest podawana na ciepło. Jedzą albo jako zupę (kurczak, krewetki, grzyby i cherir) biorą pałeczki, a płynne i małe kawałki - małą tajską łyżką) lub z dodatkiem ryżu. Niezastąpione danie na wakacje, na czczo i na dietę.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 9 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 13 % 2 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw ugotuj kawałek mięsa, który trafi do bulionu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wodę do rondla i zagotuj w tym przypadku pierś. W międzyczasie ugotujemy krewetki. Aby to zrobić, rozmrozimy je, jeśli są zamrożone, oczyścimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby. Średnie dzielimy na ćwiartki, małe na połówki – a bardzo duże na 6-8 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj przyprawę. Najpierw zetrzyj chili i czosnek w wygodny sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij to wszystko do rondla z olejem i usmaż, mieszając, a po 5 minutach dodaj tutaj drobno posiekaną trawę cytrynową. Smaż przez kolejne 5 minut (pamiętaj, aby wymieszać!).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć tutaj gotowy bulion. Jak tylko się zagotuje, wyślij obrane krewetki i grzyby do rondla, a następnie po 5 minutach bez krojenia włóż pomidory koktajlowe. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5-10 minut (w zależności od wielkości wiśni).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec rozcieńczyć w bulionie 0,5 łyżeczki. pasta tamarydowa i włóż sok z cytryny do rondla. Zupę, gdy tylko się zagotuje, możesz wyłączyć. Jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak i przyjemną konsystencję, wlej kilka łyżek śmietany pod koniec gotowania i gotuj przez minutę.

i więcej porad

możesz nie wyrzucać skorup z krewetek, ale gotować je z kurczakiem-bulion będzie smaczniejszy i bogatszy. A w przypadku chudej tajskiej zupy zgodnie z tym przepisem można ogólnie zrobić wywar z muszli.

możesz wziąć dowolną część kurczaka na bulion.

nie martw się, jeśli nie masz żadnych przypraw-Zmień przepis dla siebie. Eksperymentować.

pikantną pastę można przygotować ze zmiażdżonego imbiru, pieprzu i czosnku, smażonego na oleju, a następnie puree.

Jeśli chcesz, dodaj kolendrę lub inną zieleninę do talerza z pikantną zupą.

nie solić - w tym dołku jest wszystko, co sprawi, że będzie niesamowicie smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g

Podobne przepisy