Rolada pita z pasztetem

prosta opcja przekąski z ormiańskim lavsh. Bułka pita z pasztetem to świetna opcja na przekąskę na świątecznym stole lub w dni powszednie. Danie przygotowuje się bardzo szybko w obecności gotowego pasztetu, w tym przepisie stosuje się pasztet z wątroby. Jajka i ogórek doskonale uzupełniają smak potrawy.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 12 % 3 g
187 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce.

2. Umyj ogórek, osusz ręcznikami papierowymi,zetrzyj.

3. Lawasz układamy na powierzchni roboczej, równomiernie smarujemy pasztetem.

4. Na wierzchu pasztetu układamy jajka równą warstwą, a za nimi ogórek.

5. Lekko pieprz, zawiń chleb pita w gęstą rolkę, a następnie zapakuj w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 10 minut.

6. Kroimy bułkę na kawałki, pięknie podajemy na talerzu, dekorujemy do smaku i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pasztet z wątróbki - 314   kcal/100g

Podobne przepisy