Sałatka panny młodej z marynowanymi grzybami

pyszna i prosta w składzie sałatka z okazji i bez! Ta łatwa sałatka zajmie należne jej miejsce na świątecznym stole. Jest prosty pod względem składników, sposobu przygotowania i spożycia. A jego nazwa tematyczna ze względu na wygląd (projekt i prezentacja) pozwala na przygotowanie się na uroczystość weselną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 35 % 9 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka (można użyć dowolnej innej części z mięsem) gotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy,czyścimy. Jeśli cebula jest gorzka, musisz zalać ją wrzącą wodą. Aby to zrobić, pokrój go drobno i zalej wrzącą wodą przez 5-7 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurach, schładzamy,obieramy. Marynowane grzyby myjemy, drobno kroimy. Mięso z kurczaka jest również drobno krojone. Mięso z kurczaka i grzyby układamy na dnie salaterki, smarujemy majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie warstwa drobno posiekanej i poparzonej cebuli. Na wierzchu ziemniaki starte na grubej tarce. Smarujemy ziemniaki majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sery topione należy zamrozić w zamrażarce, aż będą twarde,aby łatwo zetrzeć. Wyjmujemy dobrze schłodzone sery topione z zamrażarki, pocieramy je na grubej tarce. Rozłóż ser na ziemniakach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel białko jaja od żółtka. Posiekaj żółtko nożem. Rozłóż na serze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp startymi białkami na wierzchu. Możesz ozdobić zielenią, ale lepiej nie dekorować niczego sałatką, pozostawić po prostu białą, ponieważ nie bez powodu nazywa się to"panną młodą".

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz ułożyć sałatkę na białym naczyniu i udekorować różą z białka gotowanego jajka.

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy