zupa fasolowa z escarole
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Zalej fasolę zimną wodą, pozostaw na noc. Rano gotujemy go do miękkości, spuszczamy wodę.
2. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na pół, smaż na oliwie z oliwek przez 1 minutę.
3. Wlej bulion warzywny do rondla, dodaj liść laurowy, oliwę z oliwek z czosnkiem i gotowaną fasolę, Wyślij do ognia.  
4. Myjemy escarole, grubo kroimy, wkładamy do wrzącego bulionu, solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy przez około 5 minut.
zupa jest gotowa!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Escarole - 16 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g