zupa fasolowa z escarole

przygotuj lekką zupę na lunch lub kolację! Proste i smaczne. Zupa fasolowa z escarole to zdrowe danie, bogate w białko i wiele witamin. Do gotowania potrzebujesz bulionu warzywnego, ale jeśli chcesz, możesz ugotować zupę na wodzie. Fasola według przepisu jest gotowana osobno, wstępnie namoczona przez noc, co skraca czas gotowania.
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 62 % 18 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 40 min

1. Zalej fasolę zimną wodą, pozostaw na noc. Rano gotujemy go do miękkości, spuszczamy wodę.

2. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na pół, smaż na oliwie z oliwek przez 1 minutę.

3. Wlej bulion warzywny do rondla, dodaj liść laurowy, oliwę z oliwek z czosnkiem i gotowaną fasolę, Wyślij do ognia.  

4. Myjemy escarole, grubo kroimy, wkładamy do wrzącego bulionu, solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy przez około 5 minut.

zupa jest gotowa!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Escarole - 16   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy