cykoria z serem i miodem

rozpieszczaj swoją rodzinę wyśmienitymi potrawami! Gotowanie arcydzieł jest proste! Cykoria z serem i miodem-niesamowite połączenie, polizasz palce! SOS Gorgonzola okazuje się gęsty, bardzo apetyczny. Endywia lepiej smażyć na maśle, każdy kawałek powinien być maksymalnie miękki i mieć Lekki złoty odcień. Orzechy z powodzeniem pasują do zestawu smakowego, a miód nadaje mu aromat i korzystnie uzupełnia danie.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 64 % 23 g
węglowodany 22 % 8 g
261 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Smażyć & nbsp;orzechy włoskie na suchej patelni bez dodatku oleju przez 5-10 minut. Ostudzić trochę, grubo posiekać nożem, włożyć do miski, dodać miód, wymieszać.

2. Kroimy cykorię na pół. Rozpuść część masła (20 gramów) na patelni, smaż na nim połówki cykorii przez 5-8 minut, a następnie odwróć na drugą stronę, smaż na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, a następnie dopraw solą i pieprzem. W ten sposób usmaż drugą partię, dodając trochę oleju.

3. W małym rondelku rozpuść pozostałe masło, dodaj mąkę, wymieszaj, trzymaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie dodaj mleko, ciągle mieszając, gotuj sos do gęstej konsystencji. Teraz zdejmij z ognia, dodaj ser w częściach, za każdym razem wymieszaj trzepaczką, aby ser całkowicie się stopił, a sos był jednorodny. 

4. Każdą połowę cykorii kroimy wzdłuż na kilka kolejnych części, aby wygodnie było jeść. Na półmisek wlewamy trochę białego sosu, kładziemy na nim cykorię, & amp; nbsp; posypujemy orzechami włoskimi, dodatkowo w razie potrzeby podlewamy miodem.

natychmiast podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cykoria - 17   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g

Podobne przepisy