dżem z pestkami moreli

Dowiedz się jak zrobić pikantny dżem morela. Nie każda gospodyni domowa ma dżem z pestkami moreli, ale na próżno. Dżem jest bursztynowy i gęsty, gałka muszkatołowa dodaje pikanterii i aromatu. Pestki moreli dodają dodatkowego uroku, dają gorzką nutę.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 93 % 53 g
235 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Umyj morele, ostrożnie podziel na połówki, usuń nasiona. Napełnij pojemnik morelami cukrem, pozostaw na 2 godziny, aby wypuściły sok. 

2. Gotuj morele na małym ogniu przez 30 minut, następnie zdejmij z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

3. Po raz drugi gotujemy morele również przez pół godziny, a następnie dodajemy do nich pestki moreli, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową, gotujemy, aż syrop stanie się gęsty, nabierze pięknego bursztynowego koloru. 

4. Napełnij czyste, wstępnie wysterylizowane słoiki dżemem, zwiń pokrywki.

przechowujemy puste miejsca w piwnicy.

podawaj dżem na herbatę, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy