dżem z pestkami moreli
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj morele, ostrożnie podziel na połówki, usuń nasiona. Napełnij pojemnik morelami cukrem, pozostaw na 2 godziny, aby wypuściły sok. 
2. Gotuj morele na małym ogniu przez 30 minut, następnie zdejmij z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
3. Po raz drugi gotujemy morele również przez pół godziny, a następnie dodajemy do nich pestki moreli, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową, gotujemy, aż syrop stanie się gęsty, nabierze pięknego bursztynowego koloru. 
4. Napełnij czyste, wstępnie wysterylizowane słoiki dżemem, zwiń pokrywki.
przechowujemy puste miejsca w piwnicy.
podawaj dżem na herbatę, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g