marmolada z moreli

Daj krewnym zdrowy domowy deser! Marmolada z moreli to zdrowy przysmak, który można bezpiecznie traktować nie tylko dorosłych, ale także dzieci. Naturalne domowe słodycze są znacznie zdrowsze niż zakupione. Tak, przygotowanie Marmolady wymaga trochę pracy z cierpliwością, ale wynik jest tego wart!
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 41 g
175 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 4 h 30 min

1. Umyj morele, usuń nasiona, włóż do rondla, przykryj cukrem, pozostaw na noc.

2. Po upływie określonego czasu stawiamy morele na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia , gotujemy przez pół godziny, podczas gotowania usuwamy piankę. Następnie usuwamy patelnię z ognia, zostawiamy do wieczora.

3. Wieczorem ponownie gotujemy morele, ale dłużej, około dwóch godzin. W tym procesie często mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Po ugotowaniu określonej ilości czasu ponownie zostawiamy morele na noc.

4. Rano ponownie gotuj przez godzinę, wciąż często mieszając, aby uniknąć przypalenia, a następnie zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego. Gotujemy jednorodny dżem morelowy przez kolejne pół godziny.

5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż gorący dżem równą warstwą, pozostaw na noc. Możesz również przyspieszyć proces, susząc warstwę dżemu w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez godzinę.

6. Gdy dżem wyschnie, obficie posyp warstwę cukrem pudrem, zwiń w ciasną rolkę, pokrój na kawałki, zwiń każdy kawałek w cukier i rozłóż na półmisku.

7. Udekoruj marmoladę jąderkami pestek moreli, podawaj.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal/100g

Podobne przepisy