orientalny sorbet z orzechami

Sorbet według GOST-spójrz i przygotuj! . Jednym z moich ulubionych orientalnych słodyczy jest sorbet z orzechami, wspomnienia z dzieciństwa. Kolejki do sklepów stały kilometrowe i troskliwi rodzice cierpliwie czekali na rozpieszczanie swoich dzieci.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 28 % 22 g
węglowodany 63 % 50 g
423 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Orzechy sorbetowe należy lekko smażyć w 160° przez około 10 minut i w razie potrzeby obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dla samej masy sorbetowej przygotowywana jest mleczna szminka. Umieść cukier z wodą w dowolnym naczyniu na małym ogniu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz Pozostałe kryształy ze ścian, dodaj miód, wymieszaj, zagotuj i gotuj przez trzy minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko skondensowane, sól, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj do jasnobrązowego koloru(116°).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść naczynia na lodzie i schłodź do około 60°. Termometr nie jest konieczny, mieszaj i, jak zobaczysz, że masa gęstnieje, możesz ubić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijaj ze średnią prędkością, aż masa stanie się lekka i nieelastyczna, tj. zamieni się w szminkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lepiej jest używać dysz do mieszania ciasta, ponieważ masa jest bardzo gęsta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj gotową szminkę rękami. Jeśli lubisz sorbet bez orzechów, po prostu zetrzyj go w formie, a po stwardnieniu pokrój w kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby wymieszać orzechy, lekko podgrzej gotową kremówkę (nie przegrzewa się powyżej 50°) lub przy minimalnym ogrzewaniu na kuchence, cały czas ugniatając lub pulsując w kuchence mikrofalowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj orzechy, wymieszaj i włóż do formy wyłożonej folią lub pergaminem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po stwardnieniu możesz jeść.

z jakiegoś powodu sorbet jest teraz coraz częściej spotykany, chociaż wszystkie słowniki mówią-Sorbet, jednak nie wpływa to na smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy