skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, pocierając bulwy gąbką do naczyń. Nie można już używać tej gąbki zgodnie z jej przeznaczeniem. Przenieś bulwy do rondla z zimną wodą pitną i gotuj na średnim ogniu. Po około pół godzinie od wrzenia (może to zająć trochę więcej lub mniej czasu) przebij bulwy nożem. Jeśli są miękkie, musisz spuścić wodę i pozostawić ziemniaki do ostygnięcia.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do miski, aby ciasto nie było klekotane. Dodaj sól i sodę.
Krok 3:
Zgaś sodę sokiem z cytryny. Jest to konieczne do uwolnienia kwasu węglowego.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj ciepłą przegotowaną wodę, mieszając ciasto. Kluczem tutaj nie jest strome ciasto. Powinien najpierw przykleić się do rąk, ale w procesie ugniatania (około 15 minut) stanie się elastyczny.
Krok 5:
Zwinąć piłkę, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut.
Krok 6:
Obierz schłodzone ziemniaki i zetrzyj je tłuczkiem.
Krok 7:
Suluguni zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ziemniakami. Tradycyjnie proporcje nadzienia wynoszą 1: 1. Ale możesz dodać więcej sera i mniej ziemniaków lub odwrotnie.
Krok 8:
Spróbuj farszu. W razie potrzeby dodaj do smaku.
Krok 9:
Ciasto zwinąć w kiełbasę i pokroić na sześć równych kawałków. Odkurz stół i wałek do ciasta mąką, aby ciasto się nie kleiło i rozwałkuj z niego cienkie okrągłe ciasta. Na środku ułóż czubatą łyżkę nadzienia.
Krok 10:
Zbierz krawędzie ciasta na środek, tworząc torebkę. Mocno ściśnij krawędzie.
Krok 11:
Odwróć półfabrykaty szwem w dół. I rozwałkuj chychiny tak cienko, jak to możliwe, ale tak, aby ciasto się nie przedarło. Zwróć szczególną uwagę na krawędzie. Istnieje największe ryzyko przebicia ciasta. Średnica moich chychin wynosiła około dziesięciu centymetrów.
Krok 12:
Podgrzej suchą patelnię nieprzywierającą (bez oleju) na średnim ogniu. Połóż chychin do smażenia przez około kilka minut. Czas może się różnić. Skoncentruj się na pojawieniu się złotej skórki.
Krok 13:
Za pomocą łopatki Odwróć chychiny i smaż po drugiej stronie przez kolejne dwie do trzech minut.
Krok 14:
Gotowe chychiny układa się w stos na talerzu, a każdy z nich smaruje olejem słonecznikowym.
dla mnie trudność polegała na tym, aby nie rozerwać ciasta podczas walcowania. Elastyczność ciasta będzie zależeć od właściwości mąki. Niektóre partie zawierają więcej glutenu, inne mniej.
cały cymus khychinov (jeśli mogę tak powiedzieć :) polega na tym, że powinno być w nich mało ciasta, a nadzienia dużo. Wtedy to proste danie staje się prawdziwym przysmakiem.
smak khychiny przypomina pierogi z serem i ziemniakami.
smacznego!
--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g