skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc przygotowujemy pyszne kartoniki. Potrzebujemy ziemniaków, około 800gr. Oczyścimy go.
Krok 2:
Posolić do smaku i ugotować.
Krok 3:
W międzyczasie zrobimy nadzienie. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Natrzyj jedną marchewkę.
Krok 5:
Przygotuj kapustę. Potrzebujemy specjalnej tarki do kapusty.
Krok 6:
Pokruszyłem półwilkę kapusty.
Krok 7:
Podgrzej patelnię, wlej olej i usmaż cebulę z marchewką. Następnie dodaj kapustę, sól i dodaj wodę i włóż koncentrat pomidorowy. Dusić pod pokrywką przez 5 minut. Do gotowości. Wyjmujemy nadzienie do ostygnięcia w filiżance.
Krok 8:
Nasze ziemniaki są ugotowane. Wlej wodę i pozwól ziemniakom stać trochę na kuchence, wysusz ją. Następnie zmiażdż go, dodaj jajko.
Krok 9:
Dodaj mąkę, wszystko szybko wymieszaj. Przeniosłem ziemniaki do innego kubka. Aby ziemniaki trochę ostygły.
Krok 10:
Teraz przygotuj nadzienie, ziemniaki i bułkę tartą.
Krok 11:
Więc bierzemy tłuczone ziemniaki łyżką. Robimy z niego takie ciasto. Lepiej, żeby ręce były mokre.Wkładamy trochę nadzienia
Krok 12:
Robimy taki placek rękami. Zanurz go w bułce tartej.
Krok 13:
Przygotuj takie placki z resztą ziemniaków. Rozgrzej olej.
Krok 14:
Smażyć je z obu stron na złotą skórkę. Gotowe kładziemy na ręcznikach papierowych.
Krok 15:
Nasze kartoniki są gotowe! Poczęstuj się!
Krok 16:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g