kartofle z kapustą w domu

lubisz ziemniaki? Spróbuj takich kotletów z kapustą! Bardzo smaczne! Nadzienie nadaje wyjątkowy smak! Podawaj takie kartofle najlepiej ze śmietaną.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 70 % 14 g
97 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc przygotowujemy pyszne kartoniki. Potrzebujemy ziemniaków, około 800gr. Oczyścimy go.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posolić do smaku i ugotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie zrobimy nadzienie. Drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj jedną marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj kapustę. Potrzebujemy specjalnej tarki do kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokruszyłem półwilkę kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię, wlej olej i usmaż cebulę z marchewką. Następnie dodaj kapustę, sól i dodaj wodę i włóż koncentrat pomidorowy. Dusić pod pokrywką przez 5 minut. Do gotowości. Wyjmujemy nadzienie do ostygnięcia w filiżance.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasze ziemniaki są ugotowane. Wlej wodę i pozwól ziemniakom stać trochę na kuchence, wysusz ją. Następnie zmiażdż go, dodaj jajko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę, wszystko szybko wymieszaj. Przeniosłem ziemniaki do innego kubka. Aby ziemniaki trochę ostygły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj nadzienie, ziemniaki i bułkę tartą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Więc bierzemy tłuczone ziemniaki łyżką. Robimy z niego takie ciasto. Lepiej, żeby ręce były mokre.Wkładamy trochę nadzienia

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Robimy taki placek rękami. Zanurz go w bułce tartej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj takie placki z resztą ziemniaków. Rozgrzej olej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć je z obu stron na złotą skórkę. Gotowe kładziemy na ręcznikach papierowych.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasze kartoniki są gotowe! Poczęstuj się!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy