skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na owsiankę. Ważne jest, aby kupić świeży i wysokiej jakości produkt. Przy wyborze zbóż należy przede wszystkim zwrócić uwagę na datę produkcji, a nie na datę pakowania zbóż. Okres przydatności do spożycia zbóż pszennych z reguły nie przekracza 24 miesięcy. W przeciwnym razie może być zepsuty, z goryczą i zepsuć smak potrawy i, oczywiście, zdrowie.
Krok 2:
Dokładnie spłucz kaszę, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Usuwamy obce przedmioty, które trafiają do zboża, na przykład kamyki i łuski. W niektórych przepisach zaleca się smażenie zbóż na suchej patelni przed gotowaniem owsianki, nabierze złotego koloru. Ale nie jest to konieczne.
Krok 3:
Kasza pszenna jest przenoszona na patelnię z grubym dnem. Napełnij płatki dwiema szklankami wody. Dodaj sól. Podpalamy.
Krok 4:
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę, ciągle mieszając, aż ciecz całkowicie odparuje, aw owsiance zaczną tworzyć się "chowające się" bąbelki, które wpadają do otworów.
Krok 5:
Wlej kolejną szklankę, ale już gorącą wodę. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie owsianki, aż będzie całkowicie ugotowana, aż stanie się pożądaną konsystencją.
Krok 6:
Dodaj kawałek masła. Wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw owsiankę pod przykryciem na około 20 minut. Wymieszaj owsiankę i ułóż na talerzach. Pyszna i pachnąca owsianka pszenna Połtawa jest gotowa. Takie danie można podać na śniadanie, okazuje się smaczne, satysfakcjonujące i zdrowe, lub na lunch lub kolację jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g