owsianka pszenna Połtawa

Łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe danie! Kasza połtawska to kasza z pszenicy durum, Zwykle gruboziarnistej lub średniej wielkości. Ten produkt jest uważany za bardzo przydatny dla narządów przewodu pokarmowego, kasza pszenna poprawia trawienie, wspomaga oczyszczanie organizmu i wydalanie toksyn, toksyn, przywraca metabolizm tłuszczów. Z połtawskich płatków pszennych można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw, gotuje się je z warzywami, mięsem, grzybami. Najpopularniejszym przepisem jest krucha owsianka pszenna z masłem, podawana jest jako samodzielne danie na śniadanie lub jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby na lunch.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 63 % 15 g
116 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na owsiankę. Ważne jest, aby kupić świeży i wysokiej jakości produkt. Przy wyborze zbóż należy przede wszystkim zwrócić uwagę na datę produkcji, a nie na datę pakowania zbóż. Okres przydatności do spożycia zbóż pszennych z reguły nie przekracza 24 miesięcy. W przeciwnym razie może być zepsuty, z goryczą i zepsuć smak potrawy i, oczywiście, zdrowie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz kaszę, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Usuwamy obce przedmioty, które trafiają do zboża, na przykład kamyki i łuski. W niektórych przepisach zaleca się smażenie zbóż na suchej patelni przed gotowaniem owsianki, nabierze złotego koloru. Ale nie jest to konieczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kasza pszenna jest przenoszona na patelnię z grubym dnem. Napełnij płatki dwiema szklankami wody. Dodaj sól. Podpalamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę, ciągle mieszając, aż ciecz całkowicie odparuje, aw owsiance zaczną tworzyć się "chowające się" bąbelki, które wpadają do otworów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kolejną szklankę, ale już gorącą wodę. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie owsianki, aż będzie całkowicie ugotowana, aż stanie się pożądaną konsystencją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kawałek masła. Wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw owsiankę pod przykryciem na około 20 minut. Wymieszaj owsiankę i ułóż na talerzach. Pyszna i pachnąca owsianka pszenna Połtawa jest gotowa. Takie danie można podać na śniadanie, okazuje się smaczne, satysfakcjonujące i zdrowe, lub na lunch lub kolację jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy