Sałatka z soczewicy z kurczakiem i serem

bardzo smaczne, zdrowe, bez majonezu, na przekąskę i na obiad! Sałatkę z soczewicy z kurczakiem i serem można przygotować w ciągu 10 minut, jeśli wcześniej ugotujesz rośliny strączkowe i mięso. Suszone pomidory można zastąpić oliwkami lub oliwkami. Wszystko jest wypełnione olejem roślinnym z sokiem z cytryny-miłośnicy majonezu będą zadowoleni!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 32 % 8 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z soczewicy z kurczakiem i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Soczewica jest zielona, ponieważ lepiej zachowuje swój kształt. Dobrze spłucz w kilku wodach, dodaj 2 szklanki wody, gotuj. Zajmie to około 25 minut (po ugotowaniu). Jeśli wcześniej namoczysz soczewicę, ugotuje się szybciej. Lepiej gotować filety i soczewicę z wyprzedzeniem, aby nie czekać, aż ostygną. Zamiast suszonych pomidorów możesz wziąć oliwki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Aby przygotować sos, wlej olej do małego głębokiego pojemnika, wyciśnij sok z cytryny, dodaj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Jednocześnie pamiętaj, że ser ma dość słony smak - nie przesadzaj sosu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rukolę można zastąpić innymi ziołami, takimi jak mięta, szpinak, liście sałaty i inne. Najważniejsze jest to, że warzywa są Młode i świeże. Usuń wiotkie liście z rukoli, umyj i wysusz. Przełóż do dużej salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać, umyć, a także pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj ogórek i odetnij ogon. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Osusz i pokrój ogórek w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spróbuj soczewicy, jeśli jest już miękka, a wody jest za dużo, zrób więcej ogień i mieszając odparuj cały płyn. Schłodzić gotową soczewicę i przenieść do warzyw w salaterce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w garnku z lekko osoloną wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka. Pokrój w średniej wielkości kostki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj kawałki sera do sałatki przed podaniem.

taką sałatkę można przechowywać jeszcze przez kilka dni w lodówce. Ale nadal wolę próbować robić takie sałatki przed podaniem, ponieważ warzywa i warzywa tracą swój wygląd, a sałatka staje się wodnista

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal / 100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy