skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z soczewicy z kurczakiem i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Soczewica jest zielona, ponieważ lepiej zachowuje swój kształt. Dobrze spłucz w kilku wodach, dodaj 2 szklanki wody, gotuj. Zajmie to około 25 minut (po ugotowaniu). Jeśli wcześniej namoczysz soczewicę, ugotuje się szybciej. Lepiej gotować filety i soczewicę z wyprzedzeniem, aby nie czekać, aż ostygną. Zamiast suszonych pomidorów możesz wziąć oliwki.
Krok 2:
Czosnek obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Aby przygotować sos, wlej olej do małego głębokiego pojemnika, wyciśnij sok z cytryny, dodaj czosnek.
Krok 3:
Sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Jednocześnie pamiętaj, że ser ma dość słony smak - nie przesadzaj sosu.
Krok 4:
Rukolę można zastąpić innymi ziołami, takimi jak mięta, szpinak, liście sałaty i inne. Najważniejsze jest to, że warzywa są Młode i świeże. Usuń wiotkie liście z rukoli, umyj i wysusz. Przełóż do dużej salaterki.
Krok 5:
Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Cebulę obrać, umyć, a także pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Umyj ogórek i odetnij ogon. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Osusz i pokrój ogórek w drobną kostkę.
Krok 8:
Pokrój pomidory na małe kawałki.
Krok 9:
Spróbuj soczewicy, jeśli jest już miękka, a wody jest za dużo, zrób więcej ogień i mieszając odparuj cały płyn. Schłodzić gotową soczewicę i przenieść do warzyw w salaterce.
Krok 10:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w garnku z lekko osoloną wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka. Pokrój w średniej wielkości kostki.
Krok 11:
Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj kawałki sera do sałatki przed podaniem.
taką sałatkę można przechowywać jeszcze przez kilka dni w lodówce. Ale nadal wolę próbować robić takie sałatki przed podaniem, ponieważ warzywa i warzywa tracą swój wygląd, a sałatka staje się wodnista
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal / 100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g