ucho karpia

apetyczny, pachnący, bogaty, najsmaczniejszy! Ucho karpiowe gotowane w kuchni okazuje się nie gorsze niż gotowane w garnku na ognisku. Ucho ze świeżych ryb jest szczególnie smaczne, teraz Można je kupić w każdym supermarkecie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 70 % 19 g
112 kcal
IG: 53 / 47 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować ucho karpia? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną rybę rzeczną, preferuj świeże, świeżo złowione. Używaj przypraw i przypraw według własnych upodobań. Uwielbiam klasyczny zestaw do zupy rybnej-liść laurowy i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku zupy rybnej weź warzywa: ziemniaki, marchewkę i cebulę. Aby ucho było grubsze i bardziej satysfakcjonujące, dodaje się do niego różne zboża. W tym przepisie — ryż. Każdy zrobi, użyłem szlifowanego. Ucho można ugotować bez ryżu, ale następnie zwiększ ilość ziemniaków. Zamiast ryżu możesz również wziąć proso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj rybę, obierz łuski i wypatrosz. Pamiętaj, aby zostawić głowę, rosół okazuje się bogaty z głową ryby. Usuń skrzela. Pokrój tuszę rybną na duże porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj i oczyść warzywa. Pokrój marchewki w paski. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Opłucz ryż kilka razy, aż będzie czysta woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w kostkę lub paski, jak chcesz. Ugotowany ryż i warzywa włożyć do rondla, zalać wodą. Umieść na średnim ogniu, zagotuj bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie włóż rybę do garnka z warzywami. Gdy bulion się zagotuje, usuń z niego piankę łyżką cedzakową lub łyżką. Dodaj do ucha liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól do smaku. Gotuj ucho na małym ogniu przez kolejne 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogrzewanie. Przykryj patelnię i pozwól uchu parzyć przez 15 minut. Podawaj gorące ucho karpia ze świeżo upieczonym chlebem i ziołami. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy