skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować ucho karpia? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną rybę rzeczną, preferuj świeże, świeżo złowione. Używaj przypraw i przypraw według własnych upodobań. Uwielbiam klasyczny zestaw do zupy rybnej-liść laurowy i pieprz.
Krok 2:
W przypadku zupy rybnej weź warzywa: ziemniaki, marchewkę i cebulę. Aby ucho było grubsze i bardziej satysfakcjonujące, dodaje się do niego różne zboża. W tym przepisie — ryż. Każdy zrobi, użyłem szlifowanego. Ucho można ugotować bez ryżu, ale następnie zwiększ ilość ziemniaków. Zamiast ryżu możesz również wziąć proso.
Krok 3:
Dobrze umyj rybę, obierz łuski i wypatrosz. Pamiętaj, aby zostawić głowę, rosół okazuje się bogaty z głową ryby. Usuń skrzela. Pokrój tuszę rybną na duże porcje.
Krok 4:
Dobrze umyj i oczyść warzywa. Pokrój marchewki w paski. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Opłucz ryż kilka razy, aż będzie czysta woda.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w kostkę lub paski, jak chcesz. Ugotowany ryż i warzywa włożyć do rondla, zalać wodą. Umieść na średnim ogniu, zagotuj bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie włóż rybę do garnka z warzywami. Gdy bulion się zagotuje, usuń z niego piankę łyżką cedzakową lub łyżką. Dodaj do ucha liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól do smaku. Gotuj ucho na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
Krok 6:
Wyłącz ogrzewanie. Przykryj patelnię i pozwól uchu parzyć przez 15 minut. Podawaj gorące ucho karpia ze świeżo upieczonym chlebem i ziołami. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g