skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do zupy. Jeśli zupa puree jest przygotowywana dla dużej liczby osób, możesz wziąć całego kurczaka. Jeśli dla małej rodziny wystarczy wziąć pierś z kurczaka, jest zdrowsza.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla i włóż umyty filet z kurczaka, dodaj szczyptę soli, włóż liść laurowy i kilka groszków czarnego pieprzu. Podpalamy. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę utworzoną na powierzchni, zmniejsz ogień do średniego i gotuj kurczaka przez około 20 minut.
Krok 3:
W międzyczasie umyj ziemniaki, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 4:
Marchewki również myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój nożem.
Krok 5:
Wyjmij filet z kurczaka z bulionu, pokrój go na kawałki. Usuń liście laurowe i ziarna pieprzu z bulionu. Bulion jest filtrowany przez sito. Warzywa wkładamy do bulionu z kurczaka i gotujemy, aż marchewki będą miękkie.
Krok 6:
Następnie wysyłamy mięso z kurczaka do warzyw i gotujemy je razem przez około 5 minut.
Krok 7:
Następnie odcedź bulion, pozostawiając go trochę na dnie garnka z mięsem i warzywami, przebijając wszystko blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję puree, w razie potrzeby dodając bulion z kurczaka, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy. Dodaj przyprawy do smaku, sól i czarny pieprz. Mieszać.
Krok 8:
Wkładamy garnek z puree do ognia, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień. Zupa puree z kurczaka i ziemniaków jest gotowa. Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami, krakersami i kwaśną śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g