zupa puree na bulionie z kurczaka z ziemniakami

bardzo delikatna, smaczna, pożywna i zdrowa zupa! Zupy puree są bardziej popularne w krajach europejskich niż u nas. Jednak te lekkie, ale sycące i pożywne zupy powinny znaleźć się w menu. Po pierwsze, Są one łatwiejsze do strawienia przez organizm, nie bez powodu to tłuczone zupy i przeciery warzywne z mięsem zaczynają jako pierwsze wprowadzać dzieci do pokarmów uzupełniających i są zalecane dla osób w okresie pooperacyjnym i mających problemy z pracą przewodu pokarmowego. Po drugie, takie zupy są bardzo satysfakcjonujące, przez długi czas zaspokajają głód. Zupa puree z kurczaka i ziemniaków jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych, zawiera białko, węglowodany i błonnik, wszystko, czego potrzebuje organizm.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 11-17 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 56 % 5 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zupy. Jeśli zupa puree jest przygotowywana dla dużej liczby osób, możesz wziąć całego kurczaka. Jeśli dla małej rodziny wystarczy wziąć pierś z kurczaka, jest zdrowsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla i włóż umyty filet z kurczaka, dodaj szczyptę soli, włóż liść laurowy i kilka groszków czarnego pieprzu. Podpalamy. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę utworzoną na powierzchni, zmniejsz ogień do średniego i gotuj kurczaka przez około 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie umyj ziemniaki, obierz i pokrój w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki również myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij filet z kurczaka z bulionu, pokrój go na kawałki. Usuń liście laurowe i ziarna pieprzu z bulionu. Bulion jest filtrowany przez sito. Warzywa wkładamy do bulionu z kurczaka i gotujemy, aż marchewki będą miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wysyłamy mięso z kurczaka do warzyw i gotujemy je razem przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odcedź bulion, pozostawiając go trochę na dnie garnka z mięsem i warzywami, przebijając wszystko blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję puree, w razie potrzeby dodając bulion z kurczaka, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy. Dodaj przyprawy do smaku, sól i czarny pieprz. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy garnek z puree do ognia, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień. Zupa puree z kurczaka i ziemniaków jest gotowa. Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami, krakersami i kwaśną śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy