skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki mrowisko z kurczakiem i słomkami ziemniaczanymi. Odpowiednie są dowolne części kurczaka: uda, podudzia, filety. Wziąłem uda, z nimi sałatka będzie bardziej soczysta. Pomidory, jeśli to możliwe, weź mięsiste, z mniejszą ilością soku.
Krok 2:
W rondlu zagotuj niewielką ilość wody. Umyj kurczaka, zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj kurczaka na średnim ogniu, aż będzie miękki.
Krok 3:
Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu, ostudź. Oddziel mięso od kości, pokrój w paski lub małe kawałki.
Krok 4:
Ziemniaki wstępnie umyte w wodzie obrać, zetrzeć na tarce do marchwi koreańskiej, aby ziemniaki miały kształt słomki.
Krok 5:
Włóż słomkę ziemniaczaną do durszlaka, opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby zmyć skrobię. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie sklejały się podczas smażenia. Połóż ziemniaki na ręczniku, osusz.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż porcję słomek ziemniaczanych. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie złoty. Rozłóż ziemniaki w małych porcjach, aby równomiernie się usmażyły. Nie musisz solić.
Krok 7:
Gotowe słomki ziemniaczane ostudzić.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 9:
Dokładnie opłucz warzywa pod zimną wodą. Pokrój ogórki w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 10:
Pokrój pomidory na małe kostki.
Krok 11:
Połóż warstwę 2/3 przygotowanego kurczaka na talerzu, nałóż siatkę majonezu na wierzch.
Krok 12:
Następna warstwa to 2/3 pokrojonych ogórków i ponownie majonez. Nie naciskaj warstw, sałatka powinna być luźna.
Krok 13:
Połóż 2/3 pomidora, sól.
Krok 14:
Następnie ułóż 2/3 startego sera.
Krok 15:
Powtórz wszystkie warstwy z pozostałą ilością składników, szczotkując warstwy majonezem. W takim przypadku uformuj każdą kolejną warstwę o nieco mniejszej średnicy niż poprzednia, aby zrobić zjeżdżalnię.
Krok 16:
Nałóż paski majonezu na wierzch i boki sałatki.
Krok 17:
Przykryj sałatkę grubo słomkami ziemniaczanymi.
Krok 18:
Koperek opłucz w zimnej wodzie, osusz, drobno posiekaj. Posyp sałatkę koperkiem na dole na obwodzie.
Krok 19:
Podawaj sałatkę od razu. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g