Sałatka z kurczaka i ziemniaków

Lekka, soczysta sałatka ze zjeżdżalni mrówek. Wyłożona luźnymi warstwami i pokryta złotymi słomkami ziemniaczanymi sałatka wygląda jak mrowisko. Ciekawy projekt pozwala przygotować go dla gości. Lepiej podawać sałatkę od razu, gdy słomki ziemniaczane są najbardziej chrupiące i apetyczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 20 % 6 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki mrowisko z kurczakiem i słomkami ziemniaczanymi. Odpowiednie są dowolne części kurczaka: uda, podudzia, filety. Wziąłem uda, z nimi sałatka będzie bardziej soczysta. Pomidory, jeśli to możliwe, weź mięsiste, z mniejszą ilością soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu zagotuj niewielką ilość wody. Umyj kurczaka, zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj kurczaka na średnim ogniu, aż będzie miękki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu, ostudź. Oddziel mięso od kości, pokrój w paski lub małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki wstępnie umyte w wodzie obrać, zetrzeć na tarce do marchwi koreańskiej, aby ziemniaki miały kształt słomki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż słomkę ziemniaczaną do durszlaka, opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby zmyć skrobię. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie sklejały się podczas smażenia. Połóż ziemniaki na ręczniku, osusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż porcję słomek ziemniaczanych. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie złoty. Rozłóż ziemniaki w małych porcjach, aby równomiernie się usmażyły. Nie musisz solić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe słomki ziemniaczane ostudzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie opłucz warzywa pod zimną wodą. Pokrój ogórki w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pomidory na małe kostki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż warstwę 2/3 przygotowanego kurczaka na talerzu, nałóż siatkę majonezu na wierzch.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to 2/3 pokrojonych ogórków i ponownie majonez. Nie naciskaj warstw, sałatka powinna być luźna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż 2/3 pomidora, sól.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ułóż 2/3 startego sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Powtórz wszystkie warstwy z pozostałą ilością składników, szczotkując warstwy majonezem. W takim przypadku uformuj każdą kolejną warstwę o nieco mniejszej średnicy niż poprzednia, aby zrobić zjeżdżalnię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nałóż paski majonezu na wierzch i boki sałatki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj sałatkę grubo słomkami ziemniaczanymi.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Koperek opłucz w zimnej wodzie, osusz, drobno posiekaj. Posyp sałatkę koperkiem na dole na obwodzie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj sałatkę od razu. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy