krokiety ziemniaczane

krokiety ziemniaczane to idealna gorąca przekąska do piwa. Jeśli lubisz frytki lub rustykalne ziemniaki, w których pod chrupiącą skórką kryje się delikatny miąższ ziemniaczany, te krokiety również przypadną Ci do gustu. W końcu są również gotowane w głębokim tłuszczu, ale tylko z tłuczonych ziemniaków.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 60 % 30 g
węglowodany 32 % 16 g
344 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krokiety ziemniaczane? Przygotuj składniki. Do krokietów ziemniaczanych potrzebujemy: 500 g ziemniaków; 1 jajko; 20 g masła; 1 łyżka. Sól; 1 łyżeczka. papryka;czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki do rondla, zalej wodą, zagotuj i gotuj w osolonej wodzie na średnim ogniu, aż będą miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kawałek masła i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić masę do temperatury pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W puree ziemniaczanym ubij jajko. Dodaj paprykę i pieprz. Jeśli ziemniaki są niesolone po ugotowaniu, dodaj sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masę dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do panierowania potrzebujesz: 75 g bułki tartej; 50 g mąki; 1 duże jajko. I około 300 ml oleju roślinnego do smażenia krokietów w głębokim tłuszczu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z tłuczonych ziemniaków zwiń małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Najpierw zwiń każdą kulkę w mące.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zanurz w ubitym jajku i panieruj w bułce tartej. Panieruj w bułce tartej bardzo ostrożnie, aby nie było ani jednego wolnego miejsca.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny do wrzenia. Nawiasem mówiąc, do głębokiego smażenia lepiej jest używać niezbyt szerokich, ale głębokich pojemników. W końcu krokiety powinny unosić się bezpośrednio w oleju i równomiernie smażyć ze wszystkich stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zanurz kilka krokietów we wrzącym oleju i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Początkowo kulki ziemniaczane opadną na dno, ale gdy będą gotowe, wypłyną na powierzchnię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe krokiety łyżką cedzakową przełóż na serwetkę, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj krokiety lepiej na gorąco. Smacznego!

krokiety to danie z kuchni francuskiej. Stamtąd przyszło do nas samo słowo(z fr. croquer-bite) i przepis na zrobienie tych wspaniałych chrupiących kulek ziemniaczanych.
ogólnie krokiety można gotować nie tylko z ziemniaków. Są to inne warzywa zwinięte w bułkę tartą i smażone na oleju oraz kulki mielone. Głównym warunkiem jest to, że krokiety powinny być małe, jak mówią, na jeden kęs. Wymagane jest również panierowanie w bułce tartej i smażenie w głębokim tłuszczu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy