skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krokiety ziemniaczane? Przygotuj składniki. Do krokietów ziemniaczanych potrzebujemy: 500 g ziemniaków; 1 jajko; 20 g masła; 1 łyżka. Sól; 1 łyżeczka. papryka;czarny pieprz.
Krok 2:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Włóż ziemniaki do rondla, zalej wodą, zagotuj i gotuj w osolonej wodzie na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Krok 4:
Następnie spuść wodę.
Krok 5:
Zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka.
Krok 6:
Dodaj kawałek masła i wymieszaj.
Krok 7:
Schłodzić masę do temperatury pokojowej.
Krok 8:
W puree ziemniaczanym ubij jajko. Dodaj paprykę i pieprz. Jeśli ziemniaki są niesolone po ugotowaniu, dodaj sól.
Krok 9:
Masę dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Do panierowania potrzebujesz: 75 g bułki tartej; 50 g mąki; 1 duże jajko. I około 300 ml oleju roślinnego do smażenia krokietów w głębokim tłuszczu.
Krok 11:
Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Z tłuczonych ziemniaków zwiń małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Najpierw zwiń każdą kulkę w mące.
Krok 13:
Następnie zanurz w ubitym jajku i panieruj w bułce tartej. Panieruj w bułce tartej bardzo ostrożnie, aby nie było ani jednego wolnego miejsca.
Krok 14:
Na patelni rozgrzej olej roślinny do wrzenia. Nawiasem mówiąc, do głębokiego smażenia lepiej jest używać niezbyt szerokich, ale głębokich pojemników. W końcu krokiety powinny unosić się bezpośrednio w oleju i równomiernie smażyć ze wszystkich stron.
Krok 15:
Zanurz kilka krokietów we wrzącym oleju i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Początkowo kulki ziemniaczane opadną na dno, ale gdy będą gotowe, wypłyną na powierzchnię.
Krok 16:
Gotowe krokiety łyżką cedzakową przełóż na serwetkę, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
Krok 17:
Podawaj krokiety lepiej na gorąco. Smacznego!
krokiety to danie z kuchni francuskiej. Stamtąd przyszło do nas samo słowo(z fr. croquer-bite) i przepis na zrobienie tych wspaniałych chrupiących kulek ziemniaczanych.
ogólnie krokiety można gotować nie tylko z ziemniaków. Są to inne warzywa zwinięte w bułkę tartą i smażone na oleju oraz kulki mielone. Głównym warunkiem jest to, że krokiety powinny być małe, jak mówią, na jeden kęs. Wymagane jest również panierowanie w bułce tartej i smażenie w głębokim tłuszczu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g