skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania zupy. Lepiej jest wziąć mięso na kości, niezbyt chude, bulion okaże się smaczniejszy i bogatszy. Ogórki do marynaty najlepiej nadają się do marynowania, nie marynowane. Ale teraz nie są tak łatwe do znalezienia. Weź wtedy domowe solenie, nie sklepowe, nie mają dużo octu.
Krok 2:
Jęczmień dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą, aż woda będzie czysta. Usuń z niego śmieci. Napełnij kaszę zimną wodą przez 30 minut.
Krok 3:
Włóż mięso do garnka z zimną, czystą wodą. Używaj wody filtrowanej lub butelkowanej, ponieważ smak zupy będzie zależał od jej smaku. Mam rondel o pojemności 4 litrów. Umieść patelnię na średnim ogniu.
Krok 4:
Poczekaj, aż woda się zagotuje, usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Jeśli przegapisz ten moment, bulion stanie się mętny i brzydki. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj bulion z mięsem przez 1,5 godziny.
Krok 5:
Po pół godzinie gotowania bulionu wrzuć do niego jęczmień. Najpierw spuść z niego wodę, w której został namoczony. Dodaj sól. Na początek włóż niewielką ilość, aby nie przesolić, ponieważ zapakujemy szklankę solonej solanki. Pozostaw bulion do dalszego gotowania, już z jęczmieniem.
Krok 6:
Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa. Obraną cebulę pokroić w małe kostki.
Krok 7:
Dobrze umyj i obierz marchewki. Zetrzyj go na grubej tarce.
Krok 8:
Zetrzyj również ogórki. Wolę je pocierać, a nie ciąć. Okazuje się więc piękniejszy i smaczniejszy.
Krok 9:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na średnie kawałki.
Krok 10:
Opłucz i osusz warzywa papierowym lub zwykłym ręcznikiem. Pokrój ją.
Krok 11:
Zrób smażenie. Wlej olej roślinny na patelnię. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż je przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 12:
Dodaj ogórki do warzyw. Wlej szklankę solanki. Wymieszaj i krótko Duś warzywa. przykrywam patelnię pokrywką i gotuję je na małym ogniu przez około 10 minut. Ogórki, ze względu na to, że są starte, szybko staną się miękkie.
Krok 13:
Dodaj koncentrat pomidorowy do smażenia, wymieszaj. Smaż warzywa bez przykrycia, aż płyn całkowicie odparuje.
Krok 14:
15 minut przed końcem gotowania bulionu wyjmij z niego mięso, będzie już miało czas na gotowanie. Wrzuć ziemniaki do bulionu. Mięso lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe kawałki. Włóż mięso z powrotem do bulionu.
Krok 15:
Gdy ziemniaki są ugotowane, stanie się to 10 minut po ich ułożeniu, dodaj smażoną zupę. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj zupę przez 5 minut.
Krok 16:
Połóż liść laurowy, ziarna pieprzu i posiekane warzywa. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 15 minut. Podczas serwowania dodaj łyżkę kwaśnej śmietany do porcji.
uwielbiamy marynatę, zwłaszcza z jęczmieniem jęczmiennym. Dobrze się gotuje i sprawia, że zupa jest gęsta i satysfakcjonująca.
nie lubimy czosnku, ale zawsze możesz dodać go do smażenia, razem z koncentratem pomidorowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g