marynata z wieprzowiną i jęczmieniem perłowym

bogata, obfita, aromatyczna zupa na chłodne dni. Istnieje ogromna liczba przepisów na gotowanie marynaty. Gotuje się go z podrobami i grzybami, ktoś dodaje ryż. W tym przepisie tradycyjnie dodaje się jęczmień i pikle, ale sam bulion gotuje się na wieprzowinie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 48 % 12 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do gotowania zupy. Lepiej jest wziąć mięso na kości, niezbyt chude, bulion okaże się smaczniejszy i bogatszy. Ogórki do marynaty najlepiej nadają się do marynowania, nie marynowane. Ale teraz nie są tak łatwe do znalezienia. Weź wtedy domowe solenie, nie sklepowe, nie mają dużo octu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jęczmień dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą, aż woda będzie czysta. Usuń z niego śmieci. Napełnij kaszę zimną wodą przez 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do garnka z zimną, czystą wodą. Używaj wody filtrowanej lub butelkowanej, ponieważ smak zupy będzie zależał od jej smaku. Mam rondel o pojemności 4 litrów. Umieść patelnię na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Poczekaj, aż woda się zagotuje, usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Jeśli przegapisz ten moment, bulion stanie się mętny i brzydki. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj bulion z mięsem przez 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po pół godzinie gotowania bulionu wrzuć do niego jęczmień. Najpierw spuść z niego wodę, w której został namoczony. Dodaj sól. Na początek włóż niewielką ilość, aby nie przesolić, ponieważ zapakujemy szklankę solonej solanki. Pozostaw bulion do dalszego gotowania, już z jęczmieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa. Obraną cebulę pokroić w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj i obierz marchewki. Zetrzyj go na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj również ogórki. Wolę je pocierać, a nie ciąć. Okazuje się więc piękniejszy i smaczniejszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na średnie kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz i osusz warzywa papierowym lub zwykłym ręcznikiem. Pokrój ją.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób smażenie. Wlej olej roślinny na patelnię. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż je przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ogórki do warzyw. Wlej szklankę solanki. Wymieszaj i krótko Duś warzywa. przykrywam patelnię pokrywką i gotuję je na małym ogniu przez około 10 minut. Ogórki, ze względu na to, że są starte, szybko staną się miękkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do smażenia, wymieszaj. Smaż warzywa bez przykrycia, aż płyn całkowicie odparuje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    15 minut przed końcem gotowania bulionu wyjmij z niego mięso, będzie już miało czas na gotowanie. Wrzuć ziemniaki do bulionu. Mięso lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe kawałki. Włóż mięso z powrotem do bulionu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ziemniaki są ugotowane, stanie się to 10 minut po ich ułożeniu, dodaj smażoną zupę. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj zupę przez 5 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż liść laurowy, ziarna pieprzu i posiekane warzywa. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 15 minut. Podczas serwowania dodaj łyżkę kwaśnej śmietany do porcji.

uwielbiamy marynatę, zwłaszcza z jęczmieniem jęczmiennym. Dobrze się gotuje i sprawia, że zupa jest gęsta i satysfakcjonująca.
nie lubimy czosnku, ale zawsze możesz dodać go do smażenia, razem z koncentratem pomidorowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy