skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z mrożonych borowików? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić grzyby, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Tak więc proces rozmrażania będzie najdelikatniejszy, co zachowa nie tylko korzystne właściwości grzybów, ale także ich smak. Umyj i obierz warzywa.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki na małe kawałki, włóż do rondla, zalej czystą zimną wodą. Użyj filtrowanego lub butelkowanego, smak potrawy zależy od jakości wody. Postaw patelnię na małym ogniu. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Posiekaj rozmrożone grzyby (zamrażam obrane, pokrojone na kawałki i dwukrotnie ugotowane grzyby), umieść na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż na złoty kolor na małym ogniu. Następnie dodaj do nich posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż wszystko razem, mieszając, około 5 minut.
Krok 4:
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez około 15 minut ,aż będą ugotowane (po naciśnięciu łyżki powinny się łatwo złamać). Dodaj pieczeń grzybową do zupy, wymieszaj, sól, włóż liść laurowy i gotuj do miękkości, około 5 minut. Następnie zdejmij zupę z ognia.
Krok 5:
Podczas serwowania możesz dodać a talerze posiekane warzywa do smaku. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g