skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę przez sito na powierzchnię roboczą, zjeżdżalnią. Zrób wgłębienie na wzgórzu, wlej tam wodę, mleko, sól i pieprz. Zagnieść ciasto rękami.
posyp mąką miejsce pracy. Rozwałkuj ciasto na warstwę o szerokości 2 milimetrów. Wytnij nóż z rozwałkowanego ciasta na kwadraty 3*3 cm.
cebulę obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Przewinąć wołowinę przez maszynę do mięsa do miski, a następnie przewinąć cebulę. Dodaj wodę, pieprz i sól do miski, wymieszaj łyżką.
opłucz warzywa pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój bardzo drobno.
połóż mięso mielone na środku kwadratu ciasta i ściśnij palcami krawędzie dwóch przeciwległych krawędzi trójkątem.
w rondlu zagotuj bulion na średnim ogniu, zanurz chuchvarę we wrzącej wodzie i gotuj przez 5-7 minut. Zdobądź gotowe pierogi durszlakiem.
podawać w porcjowanych talerzach, posypać świeżymi ziołami, można bezpośrednio z bulionem, tak jak podajemy pierogi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g