Chuchwara-pierogi po uzbecku

Spróbuj tych wspaniałych uzbeckich pierogów! Ze śmietaną!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 45 % 9 g
105 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

przesiej mąkę przez sito na powierzchnię roboczą, zjeżdżalnią. Zrób wgłębienie na wzgórzu, wlej tam wodę, mleko, sól i pieprz. Zagnieść ciasto rękami.

posyp mąką miejsce pracy. Rozwałkuj ciasto na warstwę o szerokości 2 milimetrów. Wytnij nóż z rozwałkowanego ciasta na kwadraty 3*3 cm.

cebulę obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Przewinąć wołowinę przez maszynę do mięsa do miski, a następnie przewinąć cebulę. Dodaj wodę, pieprz i sól do miski, wymieszaj łyżką.

opłucz warzywa pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój bardzo drobno.

połóż mięso mielone na środku kwadratu ciasta i ściśnij palcami krawędzie dwóch przeciwległych krawędzi trójkątem.

w rondlu zagotuj bulion na średnim ogniu, zanurz chuchvarę we wrzącej wodzie i gotuj przez 5-7 minut. Zdobądź gotowe pierogi durszlakiem.

podawać w porcjowanych talerzach, posypać świeżymi ziołami, można bezpośrednio z bulionem, tak jak podajemy pierogi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy