ucho pstrąga z ryżem

pachnące, łatwe, zdrowe, proste i szybkie! Ucho pstrąga z ryżem gotuje się bardzo szybko! Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych - każdy początkujący może sobie z tym poradzić. Możesz zmienić gęstość zupy według własnego uznania, dodać różne przyprawy i świeże zioła.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 63 % 5 g
35 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować ucho pstrąga z ryżem? Przygotuj składniki. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę. Nie możesz użyć całego pstrąga, ale tylko jego głowy i ogonów. To prawda, że dla smaku wkładam również filety. W razie potrzeby rozmrozić rybę. Warzywa umyć i osuszyć serwetkami. Obierz cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, wypatrosz, jeśli to konieczne, umyj ponownie. Wlej wodę do rondla o odpowiedniej wielkości, włóż do niego głowę pstrąga i całą obraną cebulę. Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Usuń piankę. Oblicz dokładny czas na swoim piecu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki. Pokrój marchewki w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki. Pokrój bulwy w dużą kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz, aby twoje ucho miało bardziej klasyczny wygląd, pokrój warzywa na większe niż zwykle kroisz je na zupę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść filety z pstrąga ze skóry i kości. Pokrój rybę na małe kawałki. Możesz pominąć ten etap-ucho będzie smaczne i pachnące i tylko na jednej głowie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z bulionu wyjmij głowę pstrąga i cebulę. Odcedź bulion i wróć do ognia. Włóż pokrojone ziemniaki i marchewkę do bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj ucho, od czasu do czasu usuwając pianę, około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie spłucz ryż. Spuść wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj surowy ryż, sól i pieprz do garnka. Wymieszać. Gotuj ucho, aż ryż się ugotuje, mam to około 10 minut. Zamiast ryżu możesz umieścić dowolne inne płatki zbożowe (lub nawet mały makaron). I możesz gotować bez zbóż-według własnego uznania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania zanurz filety z pstrąga w zupie. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Zdejmij patelnię z uchem z ognia, przykryj i pozostaw na około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej gotowe i zaparzone ucho do talerzy i podawaj. Smacznego!

ucho świeżej czerwonej ryby przewyższa wszystkie pierwsze dania pod względem właściwości odżywczych.
Barszcz warzywny i zupy nie mogą pochwalić się obecnością dużej ilości witamin i pierwiastków śladowych, nawet przydatność bulionów mięsnych jest gorsza od bulionu rybnego. A przezroczyste-ucho pstrąga według klasycznej receptury to uniwersalne jedzenie, które spodoba się wszystkim miłośnikom ryb.
zupa Pstrągowa będzie miała piękny, złocistożółty kolor. Będzie umiarkowanie tłusta i satysfakcjonująca.
mięso pstrąga jest najbogatszym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso Słodkowodnych odmian tej ryby ma różowawy kolor, kolor mięsa pstrąga morskiego zbliża się do czerwonego.
pod względem kalorii pstrąg jest gorszy od łososia, który ma dwa razy więcej kalorii, a 100 g pstrąga zawiera około 88 kcal. To prawda, że liczby te mogą się różnić w zależności od metody gotowania ryb.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy