zupa puree z grzankami w blenderze

Łatwa zupa ziemniaczana z grzankami. Przygotowanie pysznej zupy, bez poświęcania na to dużo czasu, wysiłku i produktów, może być dość proste. Zupa ziemniaczana okazuje się bardzo smaczna, o bogatym kremowym smaku. A chrupiące domowe grzanki będą zadowolone zarówno z dzieci, jak i dorosłych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 59 % 17 g
178 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Świeże warzywa do podania gotowego dania, mam świeże warzywa koperkowe. Krem biorę 10%. Sól, pieprz do smaku, możesz dodać ulubione przyprawy. Aby przygotować zupę, potrzebujesz 500 ml gorącej wody lub bulionu. Kilka kromek chleba, ale to dla odniesienia, kto lubi ile krakersów w zupie. Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni, aby przygotować krakersy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój biały chleb w małe kostki. Rozłóż pokrojony chleb na blasze do pieczenia w jednej warstwie i włóż do wstępnie nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Musisz uważać na chleb w piekarniku, w razie potrzeby wymieszać. Włóż gotowe krakersy do miski i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu z grubym dnem rozpuść masło na średnim ogniu. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Możesz kroić dowolnie, ponieważ zupa będzie puree, ale nie na dużą skalę, aby nie wydłużyć czasu gotowania zupy. Posiekaną cebulę i czosnek włożyć do rondla z olejem i smażyć do półprzezroczystości, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włóż pokrojone ziemniaki do rondla z cebulą i czosnkiem i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do ziemniaków liść laurowy, sól, pieprz do smaku (dodaję pyszną sól), wlej gorącą wodę lub bulion i umieść garnek zupy na średnim ogniu. Gotuj ziemniaki do miękkości, w zależności od wielkości pokrojonych ziemniaków, 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki są ugotowane, wyjmij z nich liść laurowy i zmiksuj blenderem. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz, przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę do zupy puree, wymieszaj i podgrzej zupę na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli konsystencja zupy wydaje się gęsta, możesz zwiększyć ilość śmietany lub dodać gorącą wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotową zupę na gorąco. Wlej zupę do każdego talerza i wlej gotowe schłodzone grzanki. Zupę można również posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy