skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Świeże warzywa do podania gotowego dania, mam świeże warzywa koperkowe. Krem biorę 10%. Sól, pieprz do smaku, możesz dodać ulubione przyprawy. Aby przygotować zupę, potrzebujesz 500 ml gorącej wody lub bulionu. Kilka kromek chleba, ale to dla odniesienia, kto lubi ile krakersów w zupie. Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni, aby przygotować krakersy.
Krok 2:
Pokrój biały chleb w małe kostki. Rozłóż pokrojony chleb na blasze do pieczenia w jednej warstwie i włóż do wstępnie nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Krok 3:
Musisz uważać na chleb w piekarniku, w razie potrzeby wymieszać. Włóż gotowe krakersy do miski i ostudź.
Krok 4:
W rondlu z grubym dnem rozpuść masło na średnim ogniu. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Możesz kroić dowolnie, ponieważ zupa będzie puree, ale nie na dużą skalę, aby nie wydłużyć czasu gotowania zupy. Posiekaną cebulę i czosnek włożyć do rondla z olejem i smażyć do półprzezroczystości, ciągle mieszając.
Krok 5:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włóż pokrojone ziemniaki do rondla z cebulą i czosnkiem i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Dodaj do ziemniaków liść laurowy, sól, pieprz do smaku (dodaję pyszną sól), wlej gorącą wodę lub bulion i umieść garnek zupy na średnim ogniu. Gotuj ziemniaki do miękkości, w zależności od wielkości pokrojonych ziemniaków, 15-20 minut.
Krok 7:
Gdy ziemniaki są ugotowane, wyjmij z nich liść laurowy i zmiksuj blenderem. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz, przyprawy.
Krok 8:
Wlej śmietanę do zupy puree, wymieszaj i podgrzej zupę na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli konsystencja zupy wydaje się gęsta, możesz zwiększyć ilość śmietany lub dodać gorącą wodę.
Krok 9:
Podawaj gotową zupę na gorąco. Wlej zupę do każdego talerza i wlej gotowe schłodzone grzanki. Zupę można również posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g