skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować groszek w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Do tego dania najlepiej użyć posiekanego groszku. Gotuje się szybciej niż cały. I gotuje się lepiej. Wstępnie posortuj groszek, usuwając nadmiar śmieci i zepsute ziarna. Czasami w grochu można znaleźć małe kamyki. Bądź uważny.
Krok 2:
Opłucz groszek pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Następnie, jeśli pozwala na to czas, możesz moczyć groszek przez kilka godzin. Wstępnie namoczony groszek gotuje się szybciej. Możesz moczyć zarówno w zimnej wodzie, jak iw gorącej wodzie. Innym sekretem szybszego gotowania roślin strączkowych jest dodanie do wody szczypty sody oczyszczonej. Jeśli nie masz czasu na moczenie, przygotuj groszek natychmiast po umyciu.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj świeże marchewki. Możesz również pokroić go w duże kostki lub kostki.
Krok 4:
Włącz powolną kuchenkę. Wybierz tryb odpowiedni do smażenia. Mam to tak zwane "smażenie". Wlej olej roślinny. Po lekkim podgrzaniu oleju włóż marchewki do miski i smaż przez cztery do pięciu minut, mieszając specjalną łyżką. Do marchewki możesz dodać drobno posiekaną cebulę. Możesz także gotować owsiankę grochową z naciskiem pomidorów, słodkiej papryki lub całkowicie bez warzyw.
Krok 5:
Następnie dodaj umyty groszek do miski wolnowaru.
Krok 6:
Napełnij groszek zimną wodą. Sól i dodaj ulubione przyprawy. Możesz dodać suszoną bazylię, koperek, mielony czarny pieprz. Wybierz tryb gaszenia, ustaw czas na 1,5 godziny. W tym czasie groszek całkowicie się zagotuje. Jeśli lubisz bardziej jednorodną masę, posiekaj gotową owsiankę blenderem lub zmiażdż ją tłuczkiem. Podczas serwowania możesz dodać smażone kawałki boczku do groszku lub posypać krakersami. Smacznego!
podawaj groszek jako dodatek lub jako samodzielne danie.
możesz dodać masło lub śmietanę do owsianki.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g