duszona kapusta kiszona w piekarniku

pyszna, pikantna kapusta kiszona duszona w piekarniku. Taka kapusta okazuje się bardzo smaczna, o delikatnym aromacie, lekko pikantna o słodko-kwaśnym smaku. Ta opcja jest idealna na post, ale można ją również zrobić z grzybami, mięsem, mostkiem lub kiełbasą.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 47 % 7 g
77 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kiszonej kapusty duszonej w piekarniku. Kapustę można kupić w sklepie lub na targu. Ale najlepiej jest używać kapusty domowej roboty. Tutaj obudzisz się zarówno pod względem jakości, jak i smaku, na pewno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij kiszoną kapustę i spłucz zimną wodą, ponownie wyciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją namoczyć w zimnej wodzie przez krótki czas, a następnie spłukać. Lub wlej zimno, dodaj trochę sody, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy. Odcedź, opłucz kapustę i wyciśnij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i spłucz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż pokrojone warzywa i smaż przez 5-7 minut. Zamiast oleju roślinnego możesz wziąć masło, nie będzie gorzej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj nasze smażone warzywa do miski do wyciśniętej kapusty i wymieszaj. Dodaj cukier, czarny pieprz i ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy garnek do pieczenia i smarujemy jego ściany olejem roślinnym. Wlej trochę wody i włóż do niej przygotowaną kiszoną kapustę. I chociaż opadnie podczas duszenia, nie polecam go zbytnio ugniatać. Zamknij szczelnie pokrywkę z garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do gorącego piekarnika i gotuj na wolnym ogniu przez 40-55 minut, aż kapusta będzie gotowa. Podczas gotowania wskazane jest kilkakrotne wymieszanie kapusty i upewnienie się, że się nie przypali. Jeśli jeszcze się nie ugotuje i nie będzie płynu, wlej trochę więcej wody. To z powodu spalania kapusta ma później bardzo ciemny kolor i nie apetyczny spalony zapach. Ten zapach nie będzie w stanie zabić niczego, a wszystko, co ugotowałeś, będziesz musiał wyrzucić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu wyjmujemy garnek, ostrożnie zdejmujemy pokrywkę, ponieważ pod nią znajduje się gorąca para, układamy na talerzach i posypujemy koperkiem. Można podawać z chlebem żytnim, mięsem, kurczakiem lub rybą, ziołami i warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy