skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kiszonej kapusty duszonej w piekarniku. Kapustę można kupić w sklepie lub na targu. Ale najlepiej jest używać kapusty domowej roboty. Tutaj obudzisz się zarówno pod względem jakości, jak i smaku, na pewno.
Krok 2:
Wyciśnij kiszoną kapustę i spłucz zimną wodą, ponownie wyciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją namoczyć w zimnej wodzie przez krótki czas, a następnie spłukać. Lub wlej zimno, dodaj trochę sody, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy. Odcedź, opłucz kapustę i wyciśnij.
Krok 3:
Obierz i spłucz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż pokrojone warzywa i smaż przez 5-7 minut. Zamiast oleju roślinnego możesz wziąć masło, nie będzie gorzej.
Krok 4:
Dodaj nasze smażone warzywa do miski do wyciśniętej kapusty i wymieszaj. Dodaj cukier, czarny pieprz i ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Bierzemy garnek do pieczenia i smarujemy jego ściany olejem roślinnym. Wlej trochę wody i włóż do niej przygotowaną kiszoną kapustę. I chociaż opadnie podczas duszenia, nie polecam go zbytnio ugniatać. Zamknij szczelnie pokrywkę z garnka.
Krok 6:
Włóż do gorącego piekarnika i gotuj na wolnym ogniu przez 40-55 minut, aż kapusta będzie gotowa. Podczas gotowania wskazane jest kilkakrotne wymieszanie kapusty i upewnienie się, że się nie przypali. Jeśli jeszcze się nie ugotuje i nie będzie płynu, wlej trochę więcej wody. To z powodu spalania kapusta ma później bardzo ciemny kolor i nie apetyczny spalony zapach. Ten zapach nie będzie w stanie zabić niczego, a wszystko, co ugotowałeś, będziesz musiał wyrzucić.
Krok 7:
Po ugotowaniu wyjmujemy garnek, ostrożnie zdejmujemy pokrywkę, ponieważ pod nią znajduje się gorąca para, układamy na talerzach i posypujemy koperkiem. Można podawać z chlebem żytnim, mięsem, kurczakiem lub rybą, ziołami i warzywami.
Krok 8:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g