skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczko z kremem? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. To wzbogaci go w tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste, przewiewne.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj masło i cukier i zagotuj.
Krok 3:
Jednym ruchem dodaj całą mąkę na raz i zacznij intensywnie mieszać. Mieszaj, aż ciasto połączy się w jedną grudkę. Odstaw ciasto w tej formie i pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepłe. Zajmie to około 10 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia ciasta, możesz umieścić patelnię z ciastem w misce z zimną wodą.
Krok 4:
Gdy ciasto ostygnie, zacznij wprowadzać do niego jajka pojedynczo. Rozbij jedną rzecz - i zacznij mieszać ją z ciastem aktywnymi ruchami. Bądź cierpliwy i mieszaj, aż jajko całkowicie wtrąca się w ciasto. Następnie rozbij następne jajko i kontynuuj mieszanie. Więc wymieszaj 3 jajka i spójrz na konsystencję ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto powinno być gładkie i spływać z łopatki taśmą, tworząc trójkąt. Jeśli ciasto jest jeszcze twarde, weź czwarte jajko, rozbij je do miski, dokładnie wstrząśnij widelcem, dodaj trzecią część jajka do ciasta, wymieszaj, sprawdź konsystencję. W razie potrzeby dodaj kolejną trzecią część jajka, wymieszaj. Potrzebowałem trzech i pół jajek.
Krok 6:
Przełóż ciasto do worka do szprycowania, ja użyłam dyszy & quot; zamknięta gwiazda & quot;. Jeśli nie ma worka do szprycowania, użyj mocnej torby, włóż do niej ciasto i odetnij róg o wielkości około 1 centymetra. Możesz również użyć łyżki: odłóż lub połóż przyszłe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Mam 16 Ciasteczek o średnicy około 5 centymetrów.
Krok 7:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. Następnie zmniejsz do 170 stopni i piecz przez kolejne 10-25 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Gotowe ciasteczka powinny być różowe, przewiewne i łatwo odchodzić od pergaminu. Ze skórką na zewnątrz i pustą wewnątrz. Pozostaje wybrać nadzienie, posypać cukrem pudrem i cieszyć się. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g