ciasteczka Budyniowe

łatwe i proste, z produktów budżetowych, do dowolnego nadzienia! Ciasteczka budyniowe są niesamowicie smaczne. Mogą być nadziewane kremem budyniowym, maślanym, kremowym, białkowym, twarogowym, gotowanym skondensowanym mlekiem, polewą czekoladową, dżemem, świeżymi jagodami i owocami. Nadzienie może być nawet pikantne!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 49 % 18 g
207 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczko z kremem? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. To wzbogaci go w tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste, przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj masło i cukier i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jednym ruchem dodaj całą mąkę na raz i zacznij intensywnie mieszać. Mieszaj, aż ciasto połączy się w jedną grudkę. Odstaw ciasto w tej formie i pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepłe. Zajmie to około 10 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia ciasta, możesz umieścić patelnię z ciastem w misce z zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto ostygnie, zacznij wprowadzać do niego jajka pojedynczo. Rozbij jedną rzecz - i zacznij mieszać ją z ciastem aktywnymi ruchami. Bądź cierpliwy i mieszaj, aż jajko całkowicie wtrąca się w ciasto. Następnie rozbij następne jajko i kontynuuj mieszanie. Więc wymieszaj 3 jajka i spójrz na konsystencję ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno być gładkie i spływać z łopatki taśmą, tworząc trójkąt. Jeśli ciasto jest jeszcze twarde, weź czwarte jajko, rozbij je do miski, dokładnie wstrząśnij widelcem, dodaj trzecią część jajka do ciasta, wymieszaj, sprawdź konsystencję. W razie potrzeby dodaj kolejną trzecią część jajka, wymieszaj. Potrzebowałem trzech i pół jajek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż ciasto do worka do szprycowania, ja użyłam dyszy & quot; zamknięta gwiazda & quot;. Jeśli nie ma worka do szprycowania, użyj mocnej torby, włóż do niej ciasto i odetnij róg o wielkości około 1 centymetra. Możesz również użyć łyżki: odłóż lub połóż przyszłe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Mam 16 Ciasteczek o średnicy około 5 centymetrów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. Następnie zmniejsz do 170 stopni i piecz przez kolejne 10-25 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Gotowe ciasteczka powinny być różowe, przewiewne i łatwo odchodzić od pergaminu. Ze skórką na zewnątrz i pustą wewnątrz. Pozostaje wybrać nadzienie, posypać cukrem pudrem i cieszyć się. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy