skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować koncentrat pomidorowy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory. Powinny być dojrzałe, mięsiste. Radzę wybierać pomidory według zapachu-prawdziwe wysokiej jakości owoce mają wyraźny zapach pomidora. Ocet jabłkowy, ale możesz użyć zwykłego stołu 6-9%. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją w stosunku 1 do 9.
Krok 2:
Zanurz pomidory we wrzącej wodzie przez 5 minut, a następnie usuń łodygi i usuń skórkę.
Krok 3:
Losowo pokrój miąższ pomidora.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój ją losowo.
Krok 5:
Na patelni, w której ugotujesz koncentrat pomidorowy, włóż miąższ pomidora, gotuj na minimalnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj cebulę i gotuj wszystko razem. Uwolniony sok jest spuszczany.
Krok 6:
Zmiel wszystko do uzyskania gładkości za pomocą blendera. Możesz oczywiście przejść przez maszynę do mięsa, ale tak naprawdę nie chcesz wlewać gorącej masy w tę iz powrotem.
Krok 7:
Dodaj cukier i sól do przecieru pomidorowego.
Krok 8:
Liść laurowy. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy: ziele angielskie, chili, suszony koperek lub pietruszkę - wybierz według własnego gustu.
Krok 9:
Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości koncentratu pomidorowego. Zajęło mi to około 2 godzin.
Krok 10:
Pod koniec gotowania dodaj ocet.
Krok 11:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Wystarczy zagotować pokrywki.
Krok 12:
Wlej gorącą koncentrat pomidorowy do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij lub zwiń pokrywkami. Sterylizacja dla tego przedmiotu nie jest wymagana. Koncentrat pomidorowy można przechowywać w zwykłych warunkach mieszkaniowych bez lodówki.
Krok 13:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g