Klasyczna pasta pomidorowa

Prosty i niedrogi przepis na koncentrat pomidorowy! Domowa pasta pomidorowa - przygotowanie niezbędne dla każdej gospodyni domowej! Makaron jest gęsty, pachnący, o jasnym smaku pomidorowym! Nadaje się do robienia sosów, zup i innych potraw!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować koncentrat pomidorowy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory. Powinny być dojrzałe, mięsiste. Radzę wybierać pomidory według zapachu-prawdziwe wysokiej jakości owoce mają wyraźny zapach pomidora. Ocet jabłkowy, ale możesz użyć zwykłego stołu 6-9%. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją w stosunku 1 do 9.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz pomidory we wrzącej wodzie przez 5 minut, a następnie usuń łodygi i usuń skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Losowo pokrój miąższ pomidora.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój ją losowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni, w której ugotujesz koncentrat pomidorowy, włóż miąższ pomidora, gotuj na minimalnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj cebulę i gotuj wszystko razem. Uwolniony sok jest spuszczany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel wszystko do uzyskania gładkości za pomocą blendera. Możesz oczywiście przejść przez maszynę do mięsa, ale tak naprawdę nie chcesz wlewać gorącej masy w tę iz powrotem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i sól do przecieru pomidorowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Liść laurowy. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy: ziele angielskie, chili, suszony koperek lub pietruszkę - wybierz według własnego gustu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości koncentratu pomidorowego. Zajęło mi to około 2 godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania dodaj ocet.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Wystarczy zagotować pokrywki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gorącą koncentrat pomidorowy do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij lub zwiń pokrywkami. Sterylizacja dla tego przedmiotu nie jest wymagana. Koncentrat pomidorowy można przechowywać w zwykłych warunkach mieszkaniowych bez lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy