Zupa z kurczaka z ziemniakami i makaronem

Lekki, zdrowy, dietetyczny, dla całej rodziny! Zupa z kurczaka z ziemniakami i makaronem to przepis na proste, ale bardzo smaczne danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie jest bardzo proste, poradzi sobie nawet początkujący. Zupa ma mało kalorii, więc nadaje się do diety.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 50 % 13 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kurczaka z ziemniakami i makaronem? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić mięso do zupy, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Zdrowsza i smaczniejsza zupa pochodzi ze schłodzonego fileta. Ogólnie można go gotować z dowolnej części kurczaka, ale z białego mięsa będzie najbardziej dietetyczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go na porcje. W ten sposób znacznie skrócisz czas gotowania zupy, niż gdybyś gotował filety w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj czystą zimną wodą. Gotuj na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogrzewanie i spuść wodę. Ponownie napełnij mięso wodą i ponownie zagotuj. W ten sposób pozbędziesz się zupy z możliwych szkodliwych substancji zawartych w kurczaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń niewielką ilość piany, która pojawi się na górze. Dodaj sól i dowolne przyprawy do smaku (Moje to ziarna pieprzu). Zmniejsz ogień do minimum i pozostaw bulion do gotowania na 15 minut. Aby bulion był przezroczysty, nie dopuść do silnego wrzenia, pozwól mu tylko trochę bulgotać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa. Umyj je dobrze i wyczyść. Pokrój marchewki w małe kostki (opcjonalnie w pierścienie lub gwiazdki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w większe kostki (lub kostki).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Weź warzywa do smaku, mam pietruszkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po odpowiednim czasie Wrzuć przygotowane warzywa do bulionu. Rzucam cebulę w całości, obierając ją z łuski. Ale możesz go pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj zupę, aż warzywa się ugotują, około 15 minut. Sprawdź ziemniaki — powinny łatwo pęknąć po naciśnięciu łyżką. Wrzuć do niego makaron i zioła, wymieszaj. Gotuj przez około 3-5 minut (w zależności od odmiany wermiszelu). Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 15 minut, aby makaron w końcu się ugotował.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj zupę do stołu. Możesz dodać do niego więcej świeżych ziół. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy