skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z kurczaka z ziemniakami i makaronem? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić mięso do zupy, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Zdrowsza i smaczniejsza zupa pochodzi ze schłodzonego fileta. Ogólnie można go gotować z dowolnej części kurczaka, ale z białego mięsa będzie najbardziej dietetyczny.
Krok 2:
Umyj filety wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go na porcje. W ten sposób znacznie skrócisz czas gotowania zupy, niż gdybyś gotował filety w całości.
Krok 3:
Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj czystą zimną wodą. Gotuj na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogrzewanie i spuść wodę. Ponownie napełnij mięso wodą i ponownie zagotuj. W ten sposób pozbędziesz się zupy z możliwych szkodliwych substancji zawartych w kurczaku.
Krok 4:
Usuń niewielką ilość piany, która pojawi się na górze. Dodaj sól i dowolne przyprawy do smaku (Moje to ziarna pieprzu). Zmniejsz ogień do minimum i pozostaw bulion do gotowania na 15 minut. Aby bulion był przezroczysty, nie dopuść do silnego wrzenia, pozwól mu tylko trochę bulgotać.
Krok 5:
Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa. Umyj je dobrze i wyczyść. Pokrój marchewki w małe kostki (opcjonalnie w pierścienie lub gwiazdki).
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w większe kostki (lub kostki).
Krok 7:
Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Weź warzywa do smaku, mam pietruszkę.
Krok 8:
Po odpowiednim czasie Wrzuć przygotowane warzywa do bulionu. Rzucam cebulę w całości, obierając ją z łuski. Ale możesz go pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.
Krok 9:
Gotuj zupę, aż warzywa się ugotują, około 15 minut. Sprawdź ziemniaki — powinny łatwo pęknąć po naciśnięciu łyżką. Wrzuć do niego makaron i zioła, wymieszaj. Gotuj przez około 3-5 minut (w zależności od odmiany wermiszelu). Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 15 minut, aby makaron w końcu się ugotował.
Krok 10:
Podawaj zupę do stołu. Możesz dodać do niego więcej świeżych ziół. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g