skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do zupy fasolowej z mięsem potrzebujemy: bulionu mięsnego lub warzywnego (lub wody), wołowiny (można z kością), fasoli, papryki, ziemniaków, mąki, pasty pomidorowej, oleju roślinnego, czarnego pieprzu, soli.
Krok 2:
Zalej czerwoną fasolę zimną wodą i pozostaw na noc do spęcznienia. Następnie spuść wodę z fasoli.
Krok 3:
Wlej zimną wodę do rondla, włóż fasolę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 30 minut.
Krok 4:
Wrzuć fasolę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż wołowinę na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 8:
Na patelnię włożyć paprykę, koncentrat pomidorowy i mąkę.
Krok 9:
Smażyć, mieszając, około 5 minut. Sól, pieprz i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Włóż bulion do ognia i zagotuj. Zamiast gotowego bulionu możesz użyć zwykłej wody. Ale z gotowym bulionem zupa okaże się bardziej nasycona smakiem.
Krok 11:
Włóż mięso z warzywami do gotującego się bulionu. Wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Krok 12:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 13:
Włóż ziemniaki i fasolę do zupy. Gotuj wszystko razem, aż ziemniaki będą gotowe, około 15 minut. W razie potrzeby dodaj zupę, pieprz.
Krok 14:
Pozostaw zupę pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wlej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.
od bardzo dawna nie gotowałem zup z fasolą. Ale to jedno z moich ulubionych pierwszych dań. Zawsze staram się gotować tę zupę na gotowym bulionie wołowym lub warzywnym. Okazuje się, że jest smaczniejszy i bardziej satysfakcjonujący. Mięso można wziąć na kości, ale najbardziej podoba mi się golonka bez kości. Po ugotowaniu okazuje się bardzo delikatny i smaczny.
ponieważ wcześniej ugotowałem bulion, do którego dodałem całą cebulę, to na drugim etapie gotowania podczas układania warzyw nie dodałem go, aby nie przerwać smaku fasoli i mięsa. Ale jeśli gotujesz zupę nie na bulionie, ale na wodzie, potrzebna jest cebula. Całość, którą należy dodać w kroku 11 i wyjąć na samym końcu, lub posiekana i smażona z mięsem i papryką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g