zupa fasolowa z mięsem

nikt nie odmówi tak obfitej, aromatycznej zupy. W niedzielę uszczęśliwiła siebie i rodzinę kolejnym monobodem. Tym razem były trzy wspólne składniki: fasola, papryka i wołowina. Na początku była zupa fasolowa z wołowiną. I sałatka Tbilisi z fasolą i gotowaną wołowiną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do zupy fasolowej z mięsem potrzebujemy: bulionu mięsnego lub warzywnego (lub wody), wołowiny (można z kością), fasoli, papryki, ziemniaków, mąki, pasty pomidorowej, oleju roślinnego, czarnego pieprzu, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej czerwoną fasolę zimną wodą i pozostaw na noc do spęcznienia. Następnie spuść wodę z fasoli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zimną wodę do rondla, włóż fasolę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć fasolę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż wołowinę na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelnię włożyć paprykę, koncentrat pomidorowy i mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć, mieszając, około 5 minut. Sól, pieprz i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż bulion do ognia i zagotuj. Zamiast gotowego bulionu możesz użyć zwykłej wody. Ale z gotowym bulionem zupa okaże się bardziej nasycona smakiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż mięso z warzywami do gotującego się bulionu. Wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ziemniaki i fasolę do zupy. Gotuj wszystko razem, aż ziemniaki będą gotowe, około 15 minut. W razie potrzeby dodaj zupę, pieprz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaw zupę pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wlej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.

od bardzo dawna nie gotowałem zup z fasolą. Ale to jedno z moich ulubionych pierwszych dań. Zawsze staram się gotować tę zupę na gotowym bulionie wołowym lub warzywnym. Okazuje się, że jest smaczniejszy i bardziej satysfakcjonujący. Mięso można wziąć na kości, ale najbardziej podoba mi się golonka bez kości. Po ugotowaniu okazuje się bardzo delikatny i smaczny.

ponieważ wcześniej ugotowałem bulion, do którego dodałem całą cebulę, to na drugim etapie gotowania podczas układania warzyw nie dodałem go, aby nie przerwać smaku fasoli i mięsa. Ale jeśli gotujesz zupę nie na bulionie, ale na wodzie, potrzebna jest cebula. Całość, którą należy dodać w kroku 11 i wyjąć na samym końcu, lub posiekana i smażona z mięsem i papryką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy