Tiahan z kurczakiem i warzywami

ze zwykłych produktów, oryginalny, pikantny! Tiahan z kurczakiem i warzywami to słynne danie kuchni japońskiej, które przypomina ulubiony pilaw wszystkich. Nawet nazwa tłumaczy się jako "smażony ryż". Tiahan różni się zestawem przypraw i sosów w kompozycji, które nadają ryżowi szczególny smak.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 52 % 16 g
137 kcal
IG: 29 / 65 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tiahan z kurczakiem i warzywami? Przede wszystkim ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Opłucz go w zimnej wodzie. Przenieś ryż na patelnię, wlej wodę. Przykryj garnek pokrywką i umieść go na dużym ogniu. Doprowadź ryż do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez około 15 minut. Nie otwieraj pokrywy podczas gotowania ryżu. Gotuj ryż, aż wchłonie całą wodę, a następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne 10 do 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie w osobnym małym pojemniku wymieszaj ocet, sól i cukier. Wlej powstały płyn do kadzi i umieść go na małym ogniu. Doprowadź zawartość kadzi do całkowitego rozpuszczenia granulowanego cukru i soli, przygotowując tę mieszaninę, należy ją cały czas mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś gotowy ryż do niemetalowego naczynia, zalej go świeżo przygotowaną mieszanką octu. Wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Na razie odłóż ryż na bok i przejdź do warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw dokładnie umyj wszystkie warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, usuń łodygę i nasiona z papryki. Pokrój paprykę i marchewkę w paski (używam krajalnicy, więc szybciej, a słomki są takie same).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Uważaj na imbir, ma dość specyficzny smak (dla amatora). Więc jeśli używam go świeżego, dodaję trochę, jeśli zmielony, to wkładam więcej. Ich smak w naczyniu ujawnia się na różne sposoby. Następnie pokrój kurczaka na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię wok lub, jeśli nie jest dostępna, zwykłą głęboką patelnię, wlej trochę oleju roślinnego. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połóż część pokrojonego kurczaka, smaż go szybko na złoty kolor, przenieś na talerz. Smaż następną część i tak dalej, aż wszystkie kawałki zostaną usmażone. Odbywa się to tak, że kurczak pozostaje soczysty i nie wypuszcza soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tej samej patelni podsmaż cebulę, ciągle mieszając przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek i imbir. Smaż składniki jeszcze przez 1 minutę. Następnie dodaj wcześniej przygotowane marchewki i paprykę. Smaż składniki przez kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni. Po 3 minutach dodaj smażone kawałki kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ryż. Wymieszaj zawartość patelni i użyj szpatułki, aby" rozbić " powstałe grudki. Po minucie wlej sos sojowy, jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Natychmiast ułóż naczynie na talerzach, podczas serwowania udekoruj tiahan posiekaną zieloną cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    いただきます! & 039; Itadakimas!&039; Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy