Sałatka z piersi kurczaka i świeżych ogórków

pyszna i obfita sałatka na świąteczny stół! Mięso z kurczaka ma neutralny smak i aromat, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma potrawami i jest często używane do przygotowywania różnych sałatek. Po dodaniu warzyw do mięsa z kurczaka sałatka staje się dość lekka, ale mimo to bardzo satysfakcjonująca. Sałatki z piersią kurczaka są łatwe do przygotowania, więc świetnie nadają się nie tylko na zwykłe rodzinne obiady, ale są również popularne na świątecznym stole. Składniki będą używane najczęściej.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
191 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i świeżych ogórków? Aby przygotować sałatkę, najpierw ugotuj piersi z kurczaka i jajka. Możesz to zrobić z wyprzedzeniem, aby mieli czas na ochłodzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj schłodzoną pierś z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone mięso do salaterki. Posmaruj trochę majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z kukurydzy w puszkach spuść płyn. Dodaj kukurydzę do salaterki. Ta warstwa jest również lekko nasmarowana majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórki i awokado. Obierz awokado i usuń pestkę. Jeśli ogórki są świeże, możesz je pokroić. A jeśli ich skórka jest gęsta, lepiej ją obrać. Pokrój świeże ogórki i awokado w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ogórki i awokado w następnej warstwie. Dodaj też trochę majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż posiekane gotowane jajka ostatnią warstwą. Nie musisz mieszać sałatki. Na wierzch posmaruj odrobiną majonezu i udekoruj świeżą natką pietruszki. Gotową sałatkę można natychmiast podać. Smacznego!

pierś z kurczaka na sałatkę można gotować, piec lub smażyć. W połączeniu ze świeżymi ogórkami będzie bardzo świeża i soczysta sałatka, do której można dodać jaśniejsze składniki do smaku. Na przykład takie jak kukurydza. Możesz również wziąć wędzonego kurczaka na sałatkę. Wtedy sałatka nabierze jaśniejszego smaku i aromatu.
możesz ugotować sałatkę zarówno w formie francuskiej - układając każdą warstwę po kolei i smarując majonezem, jak i po prostu mieszając wszystkie składniki w salaterce. I możesz go przedstawić w porcji. W każdym razie otrzymasz bardzo smaczną i satysfakcjonującą sałatkę, którą zjesz bardzo szybko. Jako dressing możesz użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany. Spróbuj gotować! Bardzo smaczne!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy