kotlety z semoliny

bardzo proste, niedrogie, na śniadanie dla całej rodziny! Kotlety z semoliny to danie znane wielu od czasów przedszkola. Podawano tam takie kotlety na popołudniową przekąskę z pyszną galaretką jagodową. Gotowanie ich w domu nie będzie trudne, składniki znajdziesz w każdej lodówce.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
102 kcal
IG: 13 / 25 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z semoliny? Przygotuj jedzenie. Kotlety z kaszy manny są zwykle podawane z sosem w postaci galaretki jagodowej. Dlatego przede wszystkim ugotuj galaretkę. Przygotuj dla niego jedzenie. Dowolne jagody nadają się do galaretki, możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych. Mam żurawinę, to klasyczne połączenie. Dodaj cukier do smaku, im bardziej kwaśna jagoda, tym więcej cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię, wlej do niej 500 ml wody i umieść na dużym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, wlej do niej jagody. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wrzuć jagody na sito, wróć bulion do rondla. Przetrzyj jagody przez sito silikonową szpatułką. Wygodniej jest to zrobić natychmiast w rondlu, poplamić mniej naczyń. Ponownie rozpal ogień pod patelnią do smażenia. Wlej do niego cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej skrobię do osobnego naczynia. Możesz wziąć zarówno ziemniaki, jak i kukurydzę, te ostatnie będą potrzebne dwa razy więcej. Napełnij go 100 ml wody pobranej z całości. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu trzepaczką wlej rozcieńczoną skrobię do wywaru z jagód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj galaretkę, mieszając, aż się zagotuje. Zgęstnieje i zacznie "dmuchać" bąbelkami. Gdy to się stanie, wyłącz ogień. pozostaw galaretkę do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zajmij się bezpośrednio kotletami. Z tej liczby produktów otrzymasz 4 kotlety, weź to pod uwagę podczas gotowania, jeśli to konieczne, weź więcej produktów. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, można je rozcieńczyć wodą. Możesz obtoczyć kotlety przed smażeniem zarówno w bułce tartej, jak i mące. Ale lepiej smażyć nie na czystym maśle, ale na mieszance z warzywami. Nie możesz dodać rodzynek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotuj kaszę mannę. Jak gotować owsiankę? Weź patelnię z grubym dnem, wlej do niej mleko, dodaj cukier i sól. Umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj mleko. Wlej semolinę do mleka cienkim strumieniem. Aby zapobiec tworzeniu się grudek w owsiance, rób to przy ciągłym mieszaniu, lepiej wziąć w tym celu trzepaczkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj owsiankę przez krótki czas, wystarczy kilka minut. Szybko zgęstnieje i trudno będzie mu przeszkadzać. Gdy to nastąpi, wyłącz ogień i pozostaw owsiankę do ostygnięcia. Gdy owsianka ostygnie, zalej rodzynki wrzącą wodą przez 10-15 minut. Następnie wyrzuć go na sito i dobrze spłucz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy owsianka ostygnie, wlej do niej rodzynki na parze. Ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie produkty. Powinieneś uzyskać gęstą lepką masę. Możesz również dodać do niego wanilinę na czubku noża.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj z niego małe okrągłe kotlety. Aby zapobiec przywieraniu owsianki do rąk, zwilż je zimną wodą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wsyp bułkę tartą (lub mąkę) na płaski talerz. Wrzuć do nich kotlety.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Połóż na nim masło i rozpuść. Zawsze dodaję trochę warzyw do kremowego, wtedy olej nie spali się podczas smażenia. Umieść panierowane placki na patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaż je na złoty kolor po obu stronach, co zajmie około 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj kotlety z kaszy manny z galaretką jagodową. Smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy