skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj mięso, warzywa i przyprawy do gotowania shulum. Jakie jest lepsze mięso? Jagnięcina lub wołowina są idealne do bogatej gęstej zupy, ale możesz ugotować pyszny shulum z wieprzowiny i drobiu z kurczaka lub kaczki. W przepisie użyłam części żeberkowej bez kości młodej wołowiny.
Krok 2:

Dobrze umyj wszystkie warzywa w czystej wodzie. Oberżyny odetnij ogony.
Krok 3:

Opłucz kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem lub papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 4:

Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek, usuń łodygi i nasiona z papryki. Napełnij ziemniaki zimną wodą, aby nie ciemniały podczas gotowania mięsa i warzyw. Możesz obrać ziemniaki tuż przed wrzuceniem ich do kotła, ale wygodnie jest przygotować wszystkie produkty z wyprzedzeniem.
Krok 5:

Pokrój bakłażany na duże kawałki, a pomidory na plasterki. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów, w tym celu zalej je wrzącą wodą przez jedną lub dwie minuty, a następnie usuń skórkę(stanie się to łatwe i bez większego wysiłku).
Krok 6:

Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości. Jeśli są żyły, usuń je. Losowo posiekaj marchewkę i cebulę. Upewnij się, że warzywa nie są zbyt drobno posiekane, ponieważ będą poddawane dość długiej obróbce i mogą zamienić się w owsiankę. Marchewkę pokroiłem w niezbyt cienkie plasterki, a cebulę w plasterki.
Krok 7:

Rozpal ognisko i umieść czysty kocioł rozgrzać się. Wlej olej roślinny i poczekaj, aż będzie gorący. Łyżką cedzakową ostrożnie zalej wszystkie krawędzie kotła wrzącym olejem. Uważaj, nie poparz się!
Krok 8:

Wyślij wołowinę do kotła.
Krok 9:

Mieszaj i smaż kawałki, aż będą miały ładny złoty odcień(zajmie to około 10 minut).
Krok 10:

Następnie dodaj marchewkę i cebulę do kotła.
Krok 11:

Ciągle mieszaj i gotuj w ten sposób przez kolejne 5 minut. Utrzymuj silny ogień pod kotłem, aby wszystkie składniki były smażone, a nie duszone.
Krok 12:

Wlej około 5 litrów wody do mięsa. Jeśli jesteś w Warunkach kempingowych, możesz użyć zimnej wody. Jeśli możesz zagotować czajnik, wlej wrzącą wodę do kotła.
Krok 13:

Po ugotowaniu gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką przez około godzinę. Jeśli masz młode mięso, być może potrzebujesz trochę mniej czasu na jego ugotowanie. Na tym etapie utrzymuj umiarkowany ogień.
Krok 14:

Gdy kawałki wołowiny będą miękkie, dodaj ziemniaki, bakłażany i paprykę do kotła. Dodaj przyprawy i sól do smaku (ja użyłam łyżeczki chmielu-suneli, oregano, mielonej kolendry i czerwonej słodkiej mielonej papryki). Rzuć drewno opałowe, aby zwiększyć ogień, musimy ponownie doprowadzić zawartość kotła do wrzenia.
Krok 15:

Następnie gotuj shulum pod pokrywką, aż ziemniaki będą prawie gotowe (około 15 minut).
Krok 16:

W tym czasie posiekaj warzywa i pokrój czosnek, jak chcesz.
Krok 17:

Wyślij pomidory i czosnek do kotła.
Krok 18:

Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ziemniaki powinny osiągnąć pełną gotowość.
Krok 19:

Dodaj warzywa do zupy. Spraw, aby w tym momencie pod kotłem nie było ognia, tylko tlące się węgle. Pozostaw shulum na chwilę.
pod koniec gotowania dodaj kilka cienkich belek na spalone drewno opałowe pod kotłem, aby wytworzyć dym. Trzymaj bogatą zupę z otwartą pokrywką, aby shulum był nasycony aromatami ognia. Jednak to wszystko na życzenie i dla amatora.
shulum jest gotowy! Zbierz rodzinę i przyjaciół przy stole i poczęstuj się doskonałym daniem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g




