shulum na stosie w kotle

gęsta, bogata i niesamowicie pyszna zupa! Doskonałe danie o Smaku ogniska! Schulum wołowy w kotle to świetna opcja na lunch lub kolację, Jeśli wybierasz się w duże i przyjazne towarzystwo na łonie natury. W procesie gotowania mogą uczestniczyć wszyscy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj mięso, warzywa i przyprawy do gotowania shulum. Jakie jest lepsze mięso? Jagnięcina lub wołowina są idealne do bogatej gęstej zupy, ale możesz ugotować pyszny shulum z wieprzowiny i drobiu z kurczaka lub kaczki. W przepisie użyłam części żeberkowej bez kości młodej wołowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj wszystkie warzywa w czystej wodzie. Oberżyny odetnij ogony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem lub papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek, usuń łodygi i nasiona z papryki. Napełnij ziemniaki zimną wodą, aby nie ciemniały podczas gotowania mięsa i warzyw. Możesz obrać ziemniaki tuż przed wrzuceniem ich do kotła, ale wygodnie jest przygotować wszystkie produkty z wyprzedzeniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bakłażany na duże kawałki, a pomidory na plasterki. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów, w tym celu zalej je wrzącą wodą przez jedną lub dwie minuty, a następnie usuń skórkę(stanie się to łatwe i bez większego wysiłku).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości. Jeśli są żyły, usuń je. Losowo posiekaj marchewkę i cebulę. Upewnij się, że warzywa nie są zbyt drobno posiekane, ponieważ będą poddawane dość długiej obróbce i mogą zamienić się w owsiankę. Marchewkę pokroiłem w niezbyt cienkie plasterki, a cebulę w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal ognisko i umieść czysty kocioł rozgrzać się. Wlej olej roślinny i poczekaj, aż będzie gorący. Łyżką cedzakową ostrożnie zalej wszystkie krawędzie kotła wrzącym olejem. Uważaj, nie poparz się!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij wołowinę do kotła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj i smaż kawałki, aż będą miały ładny złoty odcień(zajmie to około 10 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj marchewkę i cebulę do kotła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciągle mieszaj i gotuj w ten sposób przez kolejne 5 minut. Utrzymuj silny ogień pod kotłem, aby wszystkie składniki były smażone, a nie duszone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej około 5 litrów wody do mięsa. Jeśli jesteś w Warunkach kempingowych, możesz użyć zimnej wody. Jeśli możesz zagotować czajnik, wlej wrzącą wodę do kotła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po ugotowaniu gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką przez około godzinę. Jeśli masz młode mięso, być może potrzebujesz trochę mniej czasu na jego ugotowanie. Na tym etapie utrzymuj umiarkowany ogień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy kawałki wołowiny będą miękkie, dodaj ziemniaki, bakłażany i paprykę do kotła. Dodaj przyprawy i sól do smaku (ja użyłam łyżeczki chmielu-suneli, oregano, mielonej kolendry i czerwonej słodkiej mielonej papryki). Rzuć drewno opałowe, aby zwiększyć ogień, musimy ponownie doprowadzić zawartość kotła do wrzenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie gotuj shulum pod pokrywką, aż ziemniaki będą prawie gotowe (około 15 minut).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W tym czasie posiekaj warzywa i pokrój czosnek, jak chcesz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyślij pomidory i czosnek do kotła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ziemniaki powinny osiągnąć pełną gotowość.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj warzywa do zupy. Spraw, aby w tym momencie pod kotłem nie było ognia, tylko tlące się węgle. Pozostaw shulum na chwilę.

pod koniec gotowania dodaj kilka cienkich belek na spalone drewno opałowe pod kotłem, aby wytworzyć dym. Trzymaj bogatą zupę z otwartą pokrywką, aby shulum był nasycony aromatami ognia. Jednak to wszystko na życzenie i dla amatora. 

shulum jest gotowy! Zbierz rodzinę i przyjaciół przy stole i poczęstuj się doskonałym daniem! 

  smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy